Gynekolog Vivek Kumar Sethi. Privat foto

Gynekologen som er dømt for syv voldtekter, Vivek Kumar Sethi, fulgte en modus, ifølge tingretten. Han slo av lyset og justerte gynekologbenken ned til liggende stilling slik at det var vanskelig for pasientene å få med seg hva som foregikk.

Flere av de fornærmede meldte seg først etter at det ble offentlig kjent at politiet etterforsket en gynekolog for seksuelle overgrep.

Dommen fra Nedre Romerike tingrett er på 56 sider. Den beskriver syv voldtekter og et voldtektsforsøk. Sethi er dømt for misbruk av sin stilling som gynekolog i samtlige åtte tilfeller.

I tillegg er han dømt for å ha opptrådt skremmende og plagsomt overfor én kvinne.

Fra dommen:

«Ved gynekologiske undersøkelser sitter pasienten i en gynekologstol/-benk som kan justeres i høyden og i ryggen. Ryggen er alltid i vinkel når bena er i benholderne. Vinkelen kan variere, men er rundt 40-60 grader målt fra benken slik at pasienten kan se. En vinkel på 30 grader kan kanskje også forekomme. Flat benk brukes kun ved undersøkelse av gravide og dersom en pasient eventuelt skulle kjenne seg svimmel. Tiltaltes forklaring på dette punkt er i strid med forklaringen fra de fornærmede under post I-III, jf nedenfor.»

«Retten fester ikke lit til tiltaltes forklaring. Retten finner det bevist ut over enhver rimelig tvil at Sethi 30. mai 2014 på sitt kontor på Elavit i Lørenskog gjennomførte et vaginalt samleie med N01 ved å føre sin penis inn i hennes skjede. Forholdet fant sted uventet i forbindelse med en gynekologisk undersøkelse av N01 og mens hun var avkledd nedentil og plassert i en gynekologstol slik at hun ikke hadde mulighet til å motsette seg handlingen.»

«Ved bevisvurderingen har retten lagt avgjørende vekt på forklaringen til N01 som er detaljert, nyansert, konsistent og troverdig. Hennes forklaring støttes av flere andre bevis i saken.»

Svært skremmende

«At N01 ikke umiddelbart gjorde anskrik må ses i sammenheng med den sårbare situasjon hun var i og hennes tro på at hun var i trygge hender. Opplevelsen må ha fremstått som svært skremmende.»

«Ved bevisvurderingen har retten lagt avgjørende vekt på forklaringen til N02 som er detaljert, nyansert, konsistent og troverdig. Forklaringen støttes av flere andre bevis i saken.»

«N02 forklarte at ting var annerledes hos Sethi enn hun var vant til. Benken lå rett ut, mens hun var vant til at den var i vinkel slik at hun kunne følge med, hvilket ga mer kontroll. Det var heller ingen andre til stede.

«Herregud, puttet han penis i meg»

Sethi tok de prøvene han skulle. Da han skulle ta ultralydundersøkelsen slukket han lyset, hvilket hun ikke hadde opplevd tidligere. Da hun sa hun var litt nervøs, strøk Sethi henne på låret, noe hun oppfattet som litt ubehagelig. Da Sethi skulle klemme på magen og kjenne inni henne, sto han helt inntil henne.

Det var ingen grunn til dette og noe hun ikke hadde opplevd tidligere. Hun kjente klærne og vekten hans mot lårene og på magen sin. Samtidig som han klemte på magen, «støtet» han seg mot henne. Hun merket at noe forandret seg inni henne «fra hånd til penis» og kjentes annerledes ut. Hun tenkte «det har ikke skjedd» og «herregud, puttet han penis i meg».

N02 forklarte at hun kjenner forskjellen på to fingre og en penis i skjeden. Hun bekreftet sin forklaring til politiet der hun forklarte at hun husket hun tenkte at et eller annet skulle inni henne, men at hun reagerte da hun fikk følelsen av at det var noe annet enn fingre og som ble geleaktig. Fingrene kjennes hardere og annerledes.»

«Til å begynne med under hendelsen var hun usikker og tenkte hun var gal som tenkte slik hun gjorde, men da hun reiste seg opp tenkte hun «det er jo det han gjør». Sethi sluttet når hun lente seg på albuen. Han spurte om det gikk bra, hvorpå hun svarte nei og at det gjorde vondt.

Åpen buksesmekk

Han sa da at de var ferdig og gikk og skrudde på lyset. Da han kom tilbake så hun at Sethis buksesmekk var åpen. Hun kledde på seg, fikk beskjed om at hun ville få prøvesvar på SMS og at hun skulle gå ut og betale i skranken. Det var ikke var noen i skranken, og hun gikk inn igjen. Sethis buksesmekk var da lukket.»

«N02 betalte, løp ut og ringte kjæresten som hun på dette tidspunkt ikke kjente så godt. Hun fortalte at undersøkelsen hadde vært veldig rar. Hun «følte seg utro» og at hun derfor måtte ringe ham og unnskylde seg. Hun ringte også moren som var på jobb på Ahus, men som ikke svarte. Hun ringe derfor en kollega. Under samtalen ringte et ukjent nummer. Hun la på samtalen med kollegaen og ringte tilbake til nummeret som viste seg å tilhøre Sethi.

Han spurte om hun hadde glemt jakken sin, hvilket hun svarte hun ikke hadde. Hun syntes spørsmålet var merkelig da det ikke hadde ligget noen jakke på kontoret da hun var der.»

«Jeg har en datter på din alder»

«Hun tenkte han ringte for å sjekke hvordan hun hadde det. Samtidig sa hun til Sethi at det hadde vært en veldig ubehagelig undersøkelse som hun ikke hadde likt. Hun hadde vist til at lyset var slått av og at han hadde buksesmekken åpen. Hun hadde også sagt til ham at hun trodde han hadde hatt penis inni henne. Sethi svarte «lille venn, jeg ville ikke gjort noe slikt med deg» og «jeg har en datter på din alder».

Han hadde også foreslått at hun kunne komme tilbake og snakke om det. N02 ønsket ikke det og kjørte til Ahus der hun skulle hente moren etter jobb. Mens hun ventet på moren, ringte hun kollegaen på nytt. Hun fortalte også moren at hun trodde Sethi hadde hatt penis inni henne. Moren ba henne ringte fylkeslegen og spørre hva hun skulle gjøre. Dette gjorde hun. Hun fikk opplyst at hun ikke kunne være anonym dersom hun anmeldte forholdet.

Hun tenkte hun ikke hadde noen bevis og ville derfor bare prøve å glemme det hele. Det klarte hun ikke. Hun kontaktet politiet i desember 2016 etter å ha lest en artikkel om saken i Romerikes Blad der det ble oppfordret til å melde seg dersom man hadde opplevd det samme.

Hun kjenner ingen som har brukt Sethi som gynekolog eller anmeldt ham. Etter hendelsen har N02 vært to ganger hos gynekolog. Hun synes også det er et stress å gå til tannlegen idet det minner henne om saken.»

«N02 valgte å anmelde forholdet etter at hun hadde lest om en lignende hendelse i avisen. Hun visste da ikke at det dreide seg om samme gynekolog. Moren forteller at datteren har hatt sosial angst har hendelsen preget henne på en annen måte. Hun har problemer med å stole på leger.»

Var hyggelig

«N03 forklarte at hun våren 2016 bestilte en hastetime hos Sethi på grunn av mistanke om kreft. Hennes faste gynekolog hadde ferie. Ektefellen var med til første konsultasjon. Sethi hadde vært veldig hyggelig, og hun fikk tillit til ham. Det ble tatt prøver og avtalt at hun
skulle komme tilbake etter 14 dager når prøvesvarene var kommet. N03 forklarte at hun reagerte på at Sethi var veldig hardhendt under undersøkelsen. Retten tillegger dette ikke vekt ved bevisvurderingen.»

«Den 21. mai 2016 møtte N03 alene hos Sethi. Sethi var veldig oppgitt da han ikke hadde fått prøvesvarene og konfronterte henne med at hun ikke hadde klart å sende inn de blodprøver hun skulle. Hun hadde prøvesvarene hjemme og ringte sin mann som tok bilde av disse og sendte dem over til henne på SMS. Sethi sa dette var ubrukelig for ham og at det eneste han kunne gjøre var å foreta en ny undersøkelse av henne. Hun reagerte på dette da hun aldri hadde gjennomført to slike undersøkelser med så kort mellomrom. Hun satte seg i gynekologstolen. Bøylene var innstilt så bredt og skjevt at det var vanskelig å få bena i disse. Da hun fikk høyrebenet i bøylen, hørte hun et knekk i hoften og fikk vondt.

N03 forklarte at hun reagerte på at benkens rygg så vidt hadde en vinkel. Slik hadde det ikke vært ved forrige undersøkelse. For å kunne se noe, måtte hun derfor ta en «situps-liknende øvelse». Da Sethi skulle ta ultralyd av henne, tok han så mye gel på ultralydstaven at det rant nedover underlivet hennes. Han sa deretter at han skulle kjenne på henne. Han klemte på magen hennes med den ene hånden og uttalte at hun var anspent og måtte slappe av. Hun fikk også beskjed om å puste med magen. Det gikk noe tid, hun syntes dette var merkelig og begynte å få en «uggen» følelse. Sethi trakk stolen veldig nær. Han ba henne ligge med øynene igjen. Idet hun så opp reiste Sethi seg brått i en «bukkestilling» med krum rygg og med underlivet fremskutt. Hun bekreftet sin forklaring til politiet om at han deretter med bøyd overkropp presset underlivet sitt mot hennes samtidig som han holdt høyre hånd på penis. Hun så penisen som var erigert. Den andre hånden var oppå henne.

Når N03 så dette og kjente penis mot skjeden, reagerte hun med et «krumspring av en annen verden». Hun dro bena ut av bøylene, og enden bakover samtidig som hun «bikket seg ut sideveis» fra stolen. I samme øyeblikk dumpet Sethi ned på stolen i full fart for å skjule penisen sin. Han fremsto «veldig uskyldig», stakk hånden i været, uttalte «Det er ingen ting» og «Hvorfor reagerer du?».

N03 forklarte at hun ble helt stiv, og det eneste hun tenkte på var å betale og komme seg ut. Sethi insisterte på å fullføre undersøkelsen, men hun ville bare betale. Hun turde ikke være alene med Sethi uten å se på ham og gikk baklengs bort til lysbryteren etter at han hadde bedt henne slå på lyset. I det hun snudde seg for å skru på bryteren reiste Sethi seg og gikk med brede ben bort til kontorpulten som han dro seg helt innunder. Han ble sittende med hånden under bordet.

N03 hadde også reagert på høyden på gynekologbenken denne gangen. Hun mente dette var innøvd og tilrettelagt. Sethi kom rett på henne når han reiste seg opp fra stolen. N03 gikk ut og betalte på automaten utenfor. Hun ringte mannen fra bilen på veg hjem og fortalte at Sethi hadde forsøkt å voldta henne. Hun ringte også sin søster. Mannen insisterte på at hun skulle dra på voldtektsmottaket i Drammen, hvilket hun gjorde samme dag.

N03 var i kontakt med politiet både 21. og 23. mai 2016, men ønsket ikke å anmelde forholdet. I forbindelse med at Sethi var blitt pågrepet, ble hun 5. november 2016 kontaktet av politiet. Etterforskningen ble da gjenopptatt.

N03 forklarte at hun på tidspunktet for hendelsen var på god veg tilbake i arbeidslivet etter å ha vært sykmeldt en periode på grunn av utbrenthet. Etter hendelsen har hun på ny fått problemer. Hun er blant annet redd for å være alene med menn. Hun forsøkte å komme seg
i arbeid, men klarte ikke å være i jobb.

Det fremstår videre som usannsynlig at ektefellen i tilfelle også skulle ha diskutert fordelene og ulempene ved en anmeldelse med en kamerat i Økokrim slik han forklarte i retten. Dette hadde også vært diskutert med politiet i Drammen. Årsaken til at de ikke valgte politianmeldelse skyldtes at det ville være en stor belastning å stå alene og få følelsen av ikke å bli trodd. Påstand sto mot påstand, og de var også redd Sethi kunne hevne seg.

«Reiste seg opp og voldtok»

N04 forklarte videre at det på et tidspunkt ble et opphold i undersøkelsen og at det hørtes ut som Sethi rotet i noen skuffer. Hun forklarte videre at han så «reiste seg opp og voldtok» henne. Hun beskrev det slik at han tok penisen inni henne og «vugget frem og tilbake» slik
at hun kjente det vugget i stolen. N04 forklarte at hun ikke hadde sett noe, men på spørsmål om hun var sikker på at det var hans penis som hadde vært inni henne, forklarte hun at det ikke kunne vært noe annet. Hun uttalte at «man vet hvordan det kjennes å få en penis inni seg hvis man har hatt sex før». N04 utelukket at det var ultralydstaven da det hun kjente var «mykere og varmere». Samtidig utelukket hun at det kunne ha vært Sethis fingre da det hun kjente var annerledes og «litt større». N04 mente Sethi hadde stått litt på skrå foran henne. Hun trodde han hadde holdt den ene hånden på penisen. Hånden kjentes varm. Den andre hånden hadde han på magen hennes. N04 vet ikke om han fikk utløsning, men husket at hun hørte at Sethi etterpå dro opp buksesmekken.

«Jeg har også ømme baller»

«N05 visste ikke helt hvordan hun skulle reagere. Hun beskrev det som at hun «frøs litt til». Undersøkelsen ble avsluttet med dette. Da hun hadde fortalt Sethi at hun hadde vondt i underlivet, hadde han reagerte med å si at det var normalt og at «jeg har også ømme baller».

N05 reagerte ikke på første del av undersøkelsen, men i ettertid syntes hun Sethi var litt hardhendt. Hun blødde ekstra mye etter  ivmorprøven. Etter undersøkelsen luktet Sethi på fingrene sine, noe hun også reagerte veldig på. N05 forklarte at hun har vært hos gynekolog mange ganger og at denne undersøkelsen skilte seg kraftig fra ut ifra det hun tidligere hadde opplevd.

Ifølge tiltalen skal Sethi hatt seksuell omgang med N07 under gynekologisk undersøkelse og uten at hun var i stand til å motsette seg dette ved å ha presset en eller flere fingre mot hennes klitoris.

Sethi har nektet straffeskyld også for denne post. Sethi husket ikke N07 ut over det han hadde lest i journalen. Hun kom til ham fordi hun hadde hatt mellomblødninger. Han mente hun hadde misforstått ham. Den ytre inspeksjon av kjønnsorganene tolket hun som at han hadde stirret på henne.»

– Liker du store negerpeniser?

«Det kan stemme at han hadde sagt «alt er fint» og «det ser bra ut». Det var trange forhold, og det var vanskelig å sette inn proben. Han var opptatt å gjøre dette uten at det ble sårbart for henne. Han måtte stille spørsmål som kunne misoppfattes. Sethi hadde ikke spurt om hun «liker store negerpeniser» slik hun har forklart, men kan ha spurt om hun «har hatt en stor negerpenis inni seg». Dette var ikke ment som en fleip. Kommentaren gjorde atmosfæren lettere og han fikk foretatt undersøkelsen. Blødningene kunne skyldes flere forhold der trauma med et fremmedlegeme var en mulighet i likhet med kreft i livmorhalsen, hormonforstyrrelser og tynne slimhinner på grunn av kontinuerlig bruk av p-piller.»

«N07 forklarte at hun fikk et positivt førsteinntrykk av Sethi inntil han ble «grov i språket». Hun opplevde undersøkelsen som unormal. Noe av det første han sa etter at hun hadde lagt seg i gynekologstolen var at «utseendet på underlivet så fint ut.» Det hadde hun aldri hørt en gynekolog si tidligere.

Hun reagerte også på at Sethi virket litt forvirret og hun følte at han ikke hadde helt kontroll. Hun bekreftet sin forklaring til politiet om at han sa hun var «trang.» Dette sa han flere ganger. Under undersøkelsen spurte han henne om hun likte å ha «en stor negerpenis» inni seg, eller om hun hadde brukt «store sexleker» og at dette kunne være grunnen til at hun blødde. Hun avkreftet dette.»

Samtidig som Sethi tok fingrene inn i henne forsøkte han å stimulere hennes klitoris ved å ta tommelen på denne. Det gikk veldig fort før han gjorde det. Det tok noen sekunder før hun skjønte dette. Samtidig tok han fingrene ut og inn av henne. Det var «mye fomling». Hun tenkte at han kanskje gjorde dette for å få henne til å blø og for å finne årsaken til hvorfor hun blødde. Hun vet ikke hvor lenge han hadde tommelen på klitoris, men det vedvarte i flere sekunder. I sin forklaring til politiet har hun sagt at det varte i ca 5 sekunder og at han «gned på klitoris». N07 forklarte i retten at det opplevdes som «en evighet». Undersøkelsen varte lenger enn hun var vant til. Også etter at den var ferdig, fastholdt Sethi at hun måtte ha hatt noe stort inni seg, noe hun igjen avkreftet.»

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂