Sakset/Fra hofta

Selvbetjent kasse i matbutikk. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix.

Når Jonas Gahr Støre ikke kan vise gyldig billett på T-banen på grunn av problemer med billett-appen sin, handler ikke det om moralen hos Ap-lederen, som åpenbart ikke har noe større ønske om å snike på offentlig transport.

Det handler derimot om at samfunnet er blitt så gjennomteknologisert at det er en kilde til frustrasjon for veldig mange mennesker, og det gjelder ikke minst smarttelefonbaserte løsninger på dette og hint.

Har man en telefon som ikke er splitterny, er det fort gjort å oppleve at den låser seg hvis det er installert for mange av de hersens appene man nærmest blir oppfordret til å gjøre seg avhengig av.

Men dette kapitlet er mye lengre. Det er i dag ofte umulig å bestille en legetime via menneskelig kontakt. Ærender som tidligere ble ordnet i en telefonsamtale eller ved fysisk nærvær, krever nå at man sender koder via SMS eller logger seg inn ved hjelp av systemer som kan svikte.

Bagasjen på flyet må man nå som regel sjekke inn selv, og det er en trend i retning økende selvbetjening i butikker. Også her må man bruke teknologiske hjelpemidler, til scanning av strekkoder. Plutselig har man ved en feiltagelse scannet et produkt to ganger, og betjening som i prinsipp skulle være overflødig, må tilkalles.

Personer med et høyt funksjonsnivå klarer seg alltids i dette regimet, men de som ikke har det, er glemt.

Og da har vi ikke engang nevnt denne totalitære krigen mot kontantene, som den singulært udugelige norske regjeringen uunngåelig har gått reservasjonsløst inn for. Skal du ta bussen eller klippe deg, eller for den del gjøre noe langt mer privat og delikat, skal banken vite hvor du gjør det, og nåde deg hvis du skulle ha glemt koden idet den trådløse betalingen ikke funker.

Alle disse systemene er naturligvis tatt i bruk i rasjonaliseringens navn. Men det er altså en menneskelig pris å betale. Nesten uansett hva vi skal gjøre, er vi hjelpeløse slaver av systemer som mangler fleksibilitet og vet alt om oss. Hvis dette er toppen av menneskehetens utvikling, har vi spilt kortene våre veldig feil i en eller annen fase.

I et land som flommer over av ansatte i forvaltningen og NGO-universet som gjør bullshit-jobber, kunne man tenke seg gode løsninger på dette. Til helsike med appen, og la en tidligere byråkrat kjenne ekte arbeidsglede for første gang på lenge ved å hjelpe deg med et praktisk ærend.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!