Overvåkning av befolkningen er ethvert totalitært regimes drøm. Mobilapper som bidrar til sporing av alle bevegelser, er dagens løsning. Kina har det allerede. Går vi i samme retning? Med korona som beleilig unnskyldning? Værsågod-bli-paranoid-appen er snart klar i Norge.

NTB skriver torsdag:

FHIs nye smitteapp vil gi deg varsel dersom du har vært mindre enn to meter fra en koronasmittet i over et kvarter. Etter planen er den klar over påske.

– Vi jobber for harde livet med å bli ferdige, sier områdedirektør Gun Peggy Knudsen i FHI, som har ansvaret for utviklingen av appen.

Flere andre land har utviklet lignende smitteapper, men med ulik grad av kontroll og personvernsbeskyttelse.

Kina har hatt en slik korona-app siden februar. De som ifølge nærkontakt-appen står i fare for å ha blitt smittet, rådes til å holde seg hjemme og informere de lokale helsemyndighetene, skriver BBC om den kinesiske korona-appen, og legger til at overvåkning ikke er et ukjent fenomen for kinesere.

«I Kina brukes appen nærmest som et helsekort hvor man får fargene rød, gul og grønn», skriver NTB.

Såvidt vi forstår er helsekort på mobilen allerede obligatorisk i Kina. Korona-appen blir en utvidet del av dette. Man må i visse sammenhenger vise mobilen. Får du opp rødt «trafikklys» på mobilen kan du bli utestengt fra arbeidsplassen din, skriver Yuan Yang, som er Financial Times’ Kina-korrespondent i Beijing. Hun virker forøvrig positiv til appen. Kritiske journalister har vel ikke så gode kår i området.

Israel bruker forøvrig korona-appen til å kontrollere om folk overholder karantenen.

Områdedirektør Gun Peggy Knudsen i FHI, som har ansvaret for utviklingen av appen, ønsker å berolige nordmenn med at det ikke blir så strengt som i Kina. Her er det antakelig ikke snakk om fargekoder.

Ihvertfall ikke foreløpig, tenker vi.

En sporings-app handler uansett om kontroll med befolkningen. Over hele verden. Vi ser ikke bort i fra at det er det prosjektlederen for WHO ivrer for. Tedros Adhanom Ghebreyesu, marxist-leninisten fra Etiopia, ser ut til å ha tette bånd med kommunistpartiets leder Xi Jinping i Kina. Naturlig nok. De er jo partikamerater.

Er det et ønske fra WHOs ledelse å kunne overvåke verdens befolkning? Slik som kommunistpartiet overvåker og kontrollerer Kinas nær 1,5 milliarder innbyggere?

Hva er vel lettere enn å skremme oss til selvvalgt overvåkning i disse dager? Vi er jo alle fulle av frykt nå. Så vi aksepterer alt – som vi tror kan redde oss fra koronaspøkelset.

Erna er som kjent en nikkedukke overfor både Kina og WHO. Hun har til og med bekjent at global styring er hennes mantra. Som kjent er Ernas inngangsbillett i FN å drysse penger utover ethvert forslag som kommer derfra.

Områdedirektør Knudsen i FHI ønsker å berolige oss, slik at vi skal laste ned appen vår uten å klage.

– Noe av sporingsfunksjonaliteten i løsninger som brukes i utlandet, er uaktuelt i Norge, som for eksempel det å vise hvor smittede oppholder seg på et kart. Løsninger som kategoriserer innbyggere i henhold til smittestatus, og tvinger dem til å vise helseinformasjon om seg selv offentlig, har vi ikke ønsket å gå videre med, sier Knudsen.

Myndighetene i Norge kommer ikke til å følge opp om enkeltpersoner begrenser bevegelsene sine når de blir bedt om å gå i karantene, men dataene blir analysert på et overordnet nivå for å se hvordan ulike smitteverntiltak slår ut i bevegelsene til folk.

Men i Norge skal dataene lagres:

I motsetning til løsningene flere andre land har gått for, skal posisjonsdataene til nordmenn lagres sentralt.

– Det stilles ekstra krav til personvern og informasjonssikkerhet når man lager en sentralisert løsning. Vi har jobbet mye med å ivareta personvernet, sier Knudsen.

Hvorfor Norge skal ha sentral lagring av folks bevegelser, vil vi gjerne ha svar på.

Folkehelseinstiuttet oppsummerer hvordan appen skal brukes. Både politikere og helsebyråkrater kler dette i et positivt språk:

  • Skal brukes som et verktøy i smittesporingsarbeidet.
  • Frivillig ordning hvor brukeren varsles dersom de har vært i nær kontakt med andre brukere av appen som har fått bekreftet koronasmitte.
  • Bruker GPS og Bluetooth for å spore nærkontakt. For å avgjøre om folk har vært for tett på hverandre. Dataene blir kryptert og lagres sentralt i en skyløsning.
  • Dataene skal lagres i 30 dager før de blir slettet.
  • Det blir imidlertid hentet ut anonymisert data som kan bli lagret og brukt til forskning.
  • Utviklet av FHI sammen med forsknings- og innovasjonsselskapet Simula, som eies av Kunnskapsdepartementet.
  • Flere andre land har laget eller er i ferd med å utvikle lignende apper. Noen av dem gir beskjed om man går inn i et område med en smittet person, mens andre land bruker dataene til å kontrollere at folk følger karantene- og isolasjonsreglene.

Appen skal spore nordmenns bevegelser i kampen mot koronaviruset, heter det i positiv språkdrakt fra FHI og NTB. Knudsen forteller at løsningen benytter GPS- og bluetooth-signaler for å avgjøre om folk har vært tett på hverandre. Snakker vi om under to meter?

Men appen kan ikke varsle oss i køen på IKEA eller polet, såfremt vi ikke står lenger enn et kvarter ved siden av samme tilfeldige person, da.

Er vi sammen med noen mer enn femten minutter, så er det sannsynlig en person vi har en relasjon til, som venner, familie, kolleger eller for eksempel legen vår. Eller det kan være den vi sitter ved siden av på bussen, toget eller venterommet.

Har vi allerede vært sammen et kvarter med en smittet, så er det vel sannsynlig at vi allerede er smittet? Ihvertfall hvis vi er veldig tett på vedkommende. Så hva hjelper appen egentlig for? Det virker som om varslingen kommer lenge etter at vi har vært i situasjonen.

Løsningen med eller uten app er vel å holde avstand og vaske hender. Det har vi fått med oss.

Dersom en person som har installert appen, får bekreftet koronasmitte, vil alle andre som har appen, få et varsel dersom de har vært i nær kontakt, for eksempel tettere enn to meter på denne personen i mer enn 15 minutter i løpet av den siste tiden.

– De vil få beskjed om at de kan ha vært utsatt for smitte, med et råd om hvordan de skal forholde seg, sier Knudsen til NTB.

Unnskyld, men det har vi vel også blitt fortalt noen ganger nå. Isolasjon. Avstand. Hygiene. Det finnes vel ingen nye svar, selv om appen er ny?

Tids- og avstandskriteriene gjør at man ikke får varsel dersom man for eksempel har sneiet en smittet på gaten.

Av hensyn til personvern får man ikke vite hvor og når på dagen man møtte den koronasmittede.

– Vi kommer nok til å gi beskjed om hvilken dag det var, det er jo viktig for hvor lenge du bør holde deg hjemme. Men vi kommer til å være veldig påpasselige med tidspunkt for at det ikke skal være identifiserende, sier områdedirektøren.

Så da må vi spørre igjen. Hva er vitsen? Vi vet ikke hvem vi skal holde oss unna. For vi får tydeligvis ikke beskjed med det samme vi er i nærheten av en smittet person. For her kommer personvernet inn. Forstå det den som kan.

Vil vi få beskjed samme kveld eller dagen etter? Hvis vi får beskjed om at vi har vært i nærheten av en smittet. Hva gjør det med oss? Ganske naturlig at vi vil fundere på hvem vi har vært sammen med. Kunne det være en av kollegene som var smittet? Men hvem av dem? Eller hun i barnehagen? Ja, jeg satt forresten ved siden av en på toget. Var det ham? Værsågod-bli-paranoid-appen er snart klar.

Appen vil bli tilgjengelig for nedlastning så snart den er klar, men selve smittesporingen gjennom appen innføres gradvis.

– Det vil uansett gå noen dager før vi kan begynne å spore. Vi må samle data først, sier Knudsen.

Hun forteller at de skal samarbeide med et par kommuner i starten for å sammenligne data og sjekke at alt fungerer som det skal.

– Vi håper at flest mulig laster den ned, men det er viktig å understreke at dette er frivillig. Jo flere som tar i bruk appen, jo mer effektiv blir den, reklamerer Knudsen.

Vi kan selvfølgelig se poenget fra myndighetenes side, for å holde oversikt over hvor det er mange smittede. Men vil det fungere i praksis så lenge ikke alle laster ned appen?

La oss si at det i bydel x er 1000 som laster den ned, og 100 er smittet. Mens det i bydel y er 100 som laster den ned. Men 500 er smittet. Myndighetene vil da utfra appen kun informere om de 100 som er smittet i bydel x, og de vil høres ut som det er mange smittede der. Mens de ikke har data for de 500 som er smittet i bydel y. Følgelig vil statistikken og informasjonen bli misvisende med hensyn til smittefarlige områder.

Erna er selvfølgelig positiv og presenterer appen som en god løsning for oss prøvekaniner som skal overvåkes. Hun er flink til å komme med gulrot. Signaliserer mindre strenge tiltak, dersom vi er lydige og bruker appen.

«Både helseministeren og statsministeren har festet lit til at appen kan bidra til at noen av de strenge smitteverntiltakene kan oppheves», skriver NTB.

-Vi kan kanskje ta noen av de strammeste tiltakene ned hvis vi får til denne sporingsappen som vi nå jobber med, sa statsminister Erna Solberg (H) senest da hun gjestet Nitimen på NRK onsdag morgen.

Hvordan det egentlig henger sammen, kan man jo gruble på. Er det tryggere å reise med T-banen om du har app, liksom? Akkurat som om appen gjør deg mer eller mindre smittefarlig. Eller var det keiserens-nye-klær-app den het?

 

Kjøp Peder Jensens bok her!
Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂