Nytt

Flyktninger fra Kongo kommer til FNs høykommissærs (UNHCR) leir for gjenbosetting i Kyangwali i Uganda den 19. mars 2018. Foto: James Akena / Reuters / Scanpix.

Programmet for gjenbosetting av flyktninger som administreres av FNs høykommissær (UNHCR), er gjenstand for korrupsjon, der afrikanere kommer seg til Vesten ved å bestikke lokalt FN-personell.

Det viser undersøkelser som er gjennomført av det tyske nyhetsmagasinet Stern.

Hensikten med programmet er at kvoter av flyktninger som er sårbare og har et spesielt stort beskyttelsesbehov, hva enten det handler om sykdom eller politisk forfølgelse, skal få muligheten til et nytt liv. Gitt at kvotene er begrenset til 50–60.000 personer i året, en liten brøkdel av antallet flyktninger i verden, handler det om et eksklusivt tilbud til relativt sett svært få heldige personer.

I Ugandas hovedstad Kampala, som er et knutepunkt for flyktninger i Øst-Afrika, har det oppstått et svart marked hvor meglere kan sørge for gjenbosetting mot betaling, skriver Stern.

En av disse meglerne beskriver hvordan han driver formidling mellom betalingsvillige afrikanere og lokalt ansatte hos UNHCR. Til syvende og sist koster en plass på listen over afrikanere rundt 2500 dollar. For disse pengene skaffer den ansatte hos UNHCR til veie falske legeattester. Leger er altså også involvert i svindelen.

Noen av svindlerne blir imidlertid selv svindlet, opplyser Stern: Ved hjelp av identitetstyveri kan uvedkommende lure til seg plassen som noen andre har betalt bestikkelser for.

Ved hovedkvarteret til FNs høykommissær i Genève erkjenner man at det finnes beviser for denne korrupsjonen. UNHCR prioriterer å bekjempe svindelen, og benytter seg nå av biometrisk identifikasjon som fingeravtrykk og skanning av retina, opplyser en anonym talskvinne. De som deltok i programmet før 2018, er imidlertid ikke registrert hos UNHCR med annet enn et fotografi og et saksnummer, forteller hun.

Lignende svindel har foregått i Kenya både i 2001 og 2017, opplyser Stern.

Det er ikke første gang det tyske nyhetsmagasinet gjør viktig undersøkende journalistikk i Afrika. I en reportasje fra 2016 som tidligere er omtalt av Document, gikk det frem at nordafrikanske familier sender sønner til Europa for å søke asyl med sikte på å drive vinningskriminalitet i familiens favør så lenge de klarer å oppholde seg i vår verdensdel.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!