Den spanske NGO-en Proactiva Open Arms kommer en gummibåt med migranter til unnsetning i Middelhavet den 11. november 2020. Foto: Sergi Camara / AP / NTB.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ber om 100 millioner dollar til å beskytte migranter som forsøker å komme seg til Europa over Middelhavet, kunngjør organisasjonen.

Siktemålet er å tilby sikre og praktiske alternativer til de farlige reisene migrantene legger ut på, melder ANSA.

«The absolute priority – according to a statement published by UNHCR – is to offer safe and viable alternatives to these dangerous trips characterized by abuses and deaths». In 2020 alone, the UN agency recalled, there were 1,064 victims in the Mediterranean Sea.

FN forventer at folkevandringene vil øke på grunn av uro i Sahel-beltet i Afrika, og at flere derfor høyst sannsynlig vil reise gjennom Afrika for å prøve å krysse Middelhavet. Også reisen gjennom Afrika er farlig, og FN vil yte assistanse underveis.

The appeal of UNHCR for new funds comes from the organization’s 2021 Strategic action plan that vies to increase access, identification and assistance for refugees during their journey and to improve access to education and livelihoods in host countries.

I en annen kunngjøring uttrykker FNs høykommissær bekymring for at stadig flere asylsøkere blir avvist på Europas yttergrenser både på land og til havs, og ber europeiske land om å slutte med dette.

NTB skriver:

Gillian Triggs i UNHCR sier organisasjonen har mottatt «en strøm av rapporter om europeiske land som nekter flyktninger retten til asyl, sender folk hjem etter at de har nådd land eller territorialfarvannet og som bruker vold mot flyktninger på grensen».

– Tvang og bortvisning utøves på en voldelig og systematisk måte. Båter med flyktninger blir slept tilbake. Folk blir samlet opp etter at de har kommet i land og tvunget tilbake på havet. Mange har rapportert om voldsbruk fra statlige sikkerhetsstyrker, sier Triggs, som er assisterende høykommissær med ansvar for beskyttelse.

Det er selve asylretten som står på spill, mener FN.

“The right to seek asylum is a fundamental human right. The COVID-19 pandemic provides no exception; it is possible to protect against the pandemic and to ensure access to fair and speedy asylum processes.”

Både EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans, Oxford-økonomen Paul Collier og UNHCR-talsmann Vincent Cochetel har tidligere erkjent at de fleste som søker asyl i Europa, er økonomiske migranter.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂