Elevene er samlet rundt det tyrkiske måltidet på Jordal skole julaften. (Foto: Stillbilde fra TV2s videoreportasje)

 

TV2 har besøkt Jordal skole julaften. Ikke ett kritisk spørsmål stilles rektor Halvor Holm. Hvor er foreldrene som har ansvaret for disse barna? Hva koster dette gildet? Hvorfor tilbys ikke elevene norsk julemat?

– Elevene på Jordal spurte om vi kunne holde skolen åpen, fordi de opplever jula som litt lang og stille, sier Halvor Holm, som er rektor ved Jordal skole.

– Vi er en sentrumsnær skole, så mange har ikke disse store gutterommene. Derfor spurte elevene om de kunne være her i jula. Det syntes vi var en god idé, forteller Holm til TV2.

Hva skjedde med foreldreansvaret?

Det er mange elever i Norge som ikke har store gutterom. Foreldrene holdes likevel ansvarlige for å gi barna sine omsorg i skolens ferier. Hvorfor har ikke minoritetsforeldrene det samme ansvaret? Eller er det rett og slett en tanke om at disse barna ikke fortjener den samme bekymringen dersom man mistenker omsorgssvikt?

Har Jordal skole funnet Sareptas krukke?

Tilbudet er et samarbeid mellom skolen, bydelen og Utdanningsetaten. Dette samarbeidet har gitt skolen ekstra midler slik at de kan holde skolen åpen nå i julen, skriver TV2.

Påstanden om at fusjonen mellom skolen, bydelen og Utdanningsetaten utløser et pengeskred vitner mildt sagt om dårlig økonomisk forståelse. Økonomi handler alltid om knappe ressurser. Når noen vinner, taper andre. Det finnes mange skoler i Oslo med store oppgraderingsbehov. Det finnes ingen Sareptas krukke. Når ressurser forfordeles som i dette tilfellet er det utvilsomt morsomt for elever som får spille PlayStation i ferien ved Jordal skole, men det er negativt for elever som mangler lærebøker på andre skoler i byen.

Hvorfor ikke norsk julemat? 

Da TV 2 besøkte skolen var rundt 100 elever samlet til en tyrkisk middag på julaften. Hvis skolen først lager en alternativ julefeiring i en norsk by, hvorfor tilbyr de ikke norsk julemat? Norge har lange tradisjoner for å spise både fisk, ribbe og pinnekjøtt på julaften. Hvorfor kan ikke elevene få oppleve norsk jul dersom det likevel skal brukes enorme ressurser? Mest av alt framstår konseptet «tyrkisk jul» nedlatende mot minoritetselevene; en løsning som ikke skal støte dem i møte med det norske. Nå skal den tyrkiske julen bli tradisjon ved Jordal skole, dersom rektor Halvor Holm får det som han vil.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: