Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Claudio Bresciani / TT / scanpix

De pågående riksdagsforhandlingene om innvandring truer med å bryte sammen, ifølge Moderaterna, som frykter at konsekvensen blir økt innvandring.

Det største opposisjonspartiet mener at statsminister Löfven ikke vet hvilken fot han skal stå på:

– Det er et totalt havari. Statsministeren sier snart det ene, snart det andre i dette skjebnespørsmålet for Sverige, sier Maria Malmer Stenergard, innvandringspolitisk talsperson i Moderaterna til Aftonbladet.

Hun påpeker at Löfven i oktober sa at Sverige må ha færre asylsøkere og en langsiktig, bærekraftig migrasjonspolitikk. Noen uker senere sa han at nå har vi en bærekraftig migrasjonspolitikk.

– Såvidt jeg vet er ikke et komma endret i svensk innvandringslovgivning i løpet av den tiden, sier Stenergard.

Moderaterna frykter at resultatet av partisamtalene kan bli økt innvandring.

– Vi är inte på de nivåer vi var 2015 men vi befinner oss fortfarande på väldigt höga nivåer. Under förra året var Sverige det land i Europa som beviljade näst flest uppehållstillstånd på asylgrund sett till befolkningsmängd, säger hon.

Forhandlingene om hvordan svensk migrasjonspolitikk skal utformes fremover har pågått en stund. Det har vært to møter mellom de åtte partiene i parlamentet. 16. desember skal de møtes igjen.

Stenergard påpeker at Sverige lenge har hatt høy innvandring, med påfølgende segregering, kriminalitet og utanförskap. Hun mener det er helt avgjørende at Stefan Löfvens parti står imot kravene fra Vänsterpartiet og Miljöpartiet om amnesti for enslige mindreårige asylsøkere.

– Socialdemokraterna sitter i regering med MP och har fram till nu låtit dem styra, trots att S innan valet sa att de ville ha en stram invandring och volymer i nivåer med övriga Europa.

Avviser kritikken

Socialdemokraternas innvandringspolitiske talsmann Rikard Larsson avviser kritikken, og sier at Sverige ikke kan fortsette å «ta et større ansvar» enn andre EU-land.

S vil fortsette linjen fra den midlertidige regelverket som ble innført i 2015, ifølge Larsson.

– Vi ser inte att det finns några förutsättningar för att öppna upp för en generös flyktingpolitik.

Han avviser også at amnesti er aktuell politikk.

 
Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.