På vei til jobb i det «grønne» Norge?  (Photo, CARL DE SOUZA / AFP)

I Oslo bruker kommunen store beløp på å informere innbyggerne om «klimavennlig adferd». Det hele er i ferd med å bevege seg over i det komplett absurde. Er det kanskje ment som satire og underholdning? For det er faktisk til å le seg skakk av.

For det rødgrønne byrådet i Oslo dreier som kjent det meste seg om «klima». Jorda skal reddes fra en påstått klimakatastrofe, og det skal visstnok gjøres fra Oslo Rådhus. Det er der verdens skjebne avgjøres, later man til å tro.

I Oslo Kommune har man derfor en egen «Klimaetat», som pusler med hvordan nettopp Oslo skal «gå foran» og vise verden vei ut av klimakrisen det hevdes at vi er midt inne i.

Blant de uhyre viktige sakene Klimaetaten er beskjeftiget med, er å lage en informasjonsavis på nettet, KlimaOslo. Avisen bringer blant annet tips om hvordan folk skal bli mer klimavennlige. Transport er en sentral del av dette.

Møt de rødgrønnes hverdagshelt: 

Når man leser denne avisen, kan man faktisk bli litt i tvil om hva som er hensikten med det hele. Er det ment alvorlig? Eller er tanken at det skal være ren underholdning, en slags ellevill, vanvittig satire som kan muntre opp i hverdagen?

I den (ufrivillig?) morsomme nettavisen KlimaOslo kan man eksempelvis lese en artikkel om en «klimabevisst» mann i Sandvika, som har funnet på en ny og «bærekraftig» måte å komme seg til jobb på. Han er ifølge KlimaOslo

«…en av stadig flere som velger klimavennlig til jobb».

Slik beskrives denne heltemodige klimakjemperen og hans grønne triumfferd på vei til og fra jobben:

«På Skøyen i Oslo gjør han seg klar til hjemreise etter nok en dag på jobb. Han selger reservedeler til biler på Bilia, men når hjemturen nærmer seg, er det et helt annet transportmiddel han går for. Da tar Sandvika-mannen frem sitt elektriske brett og gjør seg klar til å «stå hjem».»

Elektrisk brett, altså. Det vil nok være en praktisk løsning for de fleste, ikke minst vinterstid.  At ikke har flere har tenkt på det?

«Kjempegøy!» 

«Det er kjempegøy! Det blir som å skate nedoverbakke oppover», sier Sandvika-mannen om sin jobbreise, som ifølge KlimaOslo foregår i hastigheter opptil 20 km/t.

Den «grønne» Sandvika-mannen har fra før lang erfaring med skateboard, og mener dette kanskje ikke passer for absolutt alle.

«…. anbefaler å teste ut vanlig brett før man trår opp på et elektrisk. Likevel er el-brettet et godt eksempel på de mange mulighetene som finnes for å reise smart – og klimavennlig», får vi vite.

KlimaOslo forklarer så hvilken enorm betydning dette skal ha for klimaet på jorda:

«Hvis byen skal nå sitt mål om å redusere klimagassutslippene med 95 prosent innen 2030, må veitrafikken praktisk talt bli utslippsfri på få år. Da det er godt å vite at mulighetene er mange – og morsomme!»

Ja, morsomt er det utvilsomt, men kanskje ikke helt på den måten KlimaOslo hadde tenkt seg. Komisk er kanskje et mer dekkende begrep?

Flere gode (vanvittige) ideer på rekke og rad:

Avslutningsvis bidrar KlimaOslo med en liten «idemyldring» til andre, klimavennlige måter å reise på. Og da tar vanviddet helt av:

«Hoppestokk, rulleskøyter eller sparkstøtting? Bare fantasien setter grenser for hvordan man kan komme seg til jobb!», skriver KlimaOslo entusiastisk.

Hoppestokk? Hvilken verden er det disse menneskene i den såkalte Klimaetaten lever i? De har neppe vært mye utenfor sitt kontor i Oslo sentrum, og sett de daglige reisene folk flest faktisk gjennomfører, til jobb, trening, barnehage, butikker osv.

Hoppestokk og sparkstøtting? Ærlig talt. Finnes det ikke grenser for tøv?

Man kunne valgt å se overbærende på dette, og ta det som et stykke absurd humor. En god latter gjør som kjent godt.

Ikke «gøy i det hele tatt

Men dessverre er det ikke å veldig morsomt, dette. For de tullete påfunnene koster byen og befolkningen en bråte med penger. Det gis nemlig offentlige tilskudd for å gjennomføre slike «tiltak» rundt om i bedrifter og på arbeidsplasser.

Disse midlene er det akutt behov for på områder som helse, skole, idrett, rusomsorg, kriminalitetsforebygging og mye mer. Blant annet kuttet byrådet i Oslo med et pennestrøk bidraget til Natteravnene med noen hundre tusen kroner, og bidro dermed til å gjøre en  allerede utrygg by enda mer voldsutsatt.

Slik skjæres det brutalt inn på midler til viktige formål, og sløses i stedet penger på rent visvas. Det er faktisk en nokså presis oppsummering av hvordan dette rødgrønne byrådet fungerer.

Slik foregår pengebruken i denne sammenheng:

« Oslo kommune har en tilskuddsordning hvor private bedrifter kan søke støtte til tiltak som fremmer klimavennlige jobb- og tjenestereiser. Ordningen er rettet mot originale og innovative prosjekter som fører til klimavennlige endringer i reisevaner knyttet til arbeidsplassene», skriver KlimaOslo til slutt i artikkelen.

Så da er det bare å finne frem elektrisk skateboard/brett, sparkstøtting eller hoppestokk og sette kurs mot jobben.

Kanskje står en smilende Lan Berg på fortauet og roper hurra når du suser forbi?

 

Forhåndsbestill boken her til spesialpris!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂