«Universe I»

Bergenseren Kristian Bøyum, med kunstnernavnet «LINJER», er en nykomling i det norske kunstfeltet. Han er ikke utdannet kunster, men har yrkesbakgrunn som ingeniør og derfor ganske fersk på samtidskunstens kaotiske arena. Utstillingen nå i Galleri A er hans første separate mønstring i hovedstaden og er et friskt pust i dagens konseptuelle og billedfiendtlige kunstmastermiljø.

Kristian Bøyum lager altså bilder, figurative, fargerike og livlige, de er fast komponerte og dominert av et raffinert linjespill som skaper dekorative uttrykkskvaliteter i en billedvirkelighet av det heller overflatiske slaget. Formelementene er enkle og stiliserte, som småhus i serier, plantevekster og geometriske figurer i elegant linjespill, alt komponert sammen til en lekker og nærmest surrealistisk billedverden.

Selv om denne billedfabuleringen delvis er styrt av en geometrisk orden, er ikke akkurat motivene og uttrykkskarakteren av det dypsindige slaget. Det er en type dekorativ kunst som befinner seg på flatens nivå, der kunstneren skaper enkle motiver med livlig fargeprakt. Man kan si at det er en postmoderne naivisme, en form- og fargeglad kunst som kan være oppkvikkende og berikende i mange offentlige miljøer. Bøyums fikse fabuleringer treffer umiddelbart, jeg ble selv både oppstemt og glad over denne stilsikre linjeføringen og distinkte fargerikdommen.

Sett i forhold til all den negativiteten og destruksjonstenkningen som finnes i samtidskunsten, så er Kristian Bøyums billedverden helt uten brodd og baktanker. Det hefter en slags kreativ naivitet over Bøyums kunstneriske prosjekt, ikke bare i motiver og formgivning, men også i teknikken – de fleste bildene er nemlig tegnet med fargeblyanter. Allikevel holder de kunstneriske mål og sprer sunn fargeglede i omgivelsene.

«Regnbue III»

«Linjer I»

«Hjerter IV»

Galleri A:
Kristian Bøyum, tegninger og grafikk
Varer fra 17/10 til 27/10, 2019

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂