En noe forsinket informasjon gjorde at jeg nesten gikk glipp av Frank Brunners utstilling i Galleri FINEART på Tjuvholmen. Brunner er en figurativ kunstner innenfor horisonten av det postmoderne som klarer å manøvrere sitt særegne billeduttrykk gjennom samtidens konseptuelle tåkehav. Han er kunnskapsrik og tradisjonsbevisst, med studier både fra Kunstakademiet i Oslo, Ilja Repin-akademiet i St. Petersburg og Yale University.

Frank Brunner vakte oppmerksomhet allerede da han i 2001 hadde sin debututstilling i Stenersenmuseet. Her så vi et utpreget malertalent med et uvanlig blikk for naturens vekster og dens intrikate formverden. Fra den gang har det blitt mange separatutstillinger, og selv med en skiftende tematikk står Brunner alltid i nærkontakt med den sansbare virkeligheten. Men det er allikevel i spenningsfeltet mellom malermediet og den motiviske meningen han utvikler sitt kunstneriske særpreg.

Motivene er kanskje ikke de mest dypsindige i utgangspunktet, det kan være upretensiøse gjenstander, enkle naturutsnitt, mennesker i disig atmosfære, eller svevende kloder, bare for å nevne noe, men det er hva Brunner ser og synliggjør på billedflaten vi blir fascinert av. For egen del er jeg særlig imponert over den håndverksmessige profesjonaliteten og evnen til å skape en gåtefull dimensjon i hverdagsvirkelighetens umælende objekter og deres oversette relasjoner.

I kraft av sin kunstneriske og håndverksmessige profesjonalitet, noe som er mangelvare i samtidskunsten, skaper Brunner en billedverden av malerisk mening og sanselig fylde. Selv om de utstilte bildene i Galleri FINEART ikke er malerier, men grafiske trykk og i hovedtrekk etsninger, en teknikk som er vrien å håndtere, klarer Brunner å gi uttrykket en sober, malerisk fylde. Trykkene har både stofflige virkninger og koloristiske kvaliteter, egenskaper som utdyper og løfter den motiviske vinklingen til et høyt kunstneriske nivå.

Beklageligvis er denne anmeldelsen på etterskudd, men Brunners bilder, både hans malerier og grafikk, finner vi i stort omfang på nettet. Det viktige her er å merke seg navnet Frank Brunner, en samtidskunstner med betydelig potensiale og kreativ retningssans. I hans billedverden er det mye å hente for kunstinteresserte mennesker.

Galleri FINEART, Tjuvholmen:
Frank Brunne, grafikk
Varer fra 10/10 – 30/10, 2016