Foto: Norges Bank.

Selskapet som tidligere het NSB, men som har skiftet til det latterlige navnet «Vy», kunngjør nå sin forakt for Norges lover.

I en prøveperiode i november måned vil ikke selskapet ta imot kontanter som betalingsmiddel i sine busser, melder Nettavisen.

«Kontantfrie busser» er tittelen på selskapets egen kunngjøring av saken. Frihet lyder jo som flotte greier. Men dette handler altså om å nekte et lovlydig og betalende publikum adgang til selskapets tjenester:

Reisende uten forhåndskjøpt billett kan komme til å bli avvist dersom de ikke kan betale med kort om bord i bussen.

Selskapet forsøker naturligvis å gi det systematiske lovbruddet en positiv vri:

Uten kontanter på bussene får vi:

  • økt sikkerhet for kunder og sjåfører
  • raskere billettering og mindre forsinkelser

Problemet for selskapet er at Lov om Norges Bank og pengevesenet i paragraf 14 fastslår følgende:

Bankens sedler og mynter er tvungent betalingsmiddel i Norge.

Det handler altså om åpen forakt for det norske lovverket.

Det er bare å invitere alle selskapets busspassasjerer til å nekte å betale med noe annet enn kontanter ombord. Ikke kapituler i krigen mot en av de siste frihetene.

Respekt for loven er noe den utøvende myndigheten har som jobb å håndheve. Politiet gikk fortjenstfullt til straffeforfølgelse av Arne Viste, som ble dømt for å ha ansatt ulovlige innvandrere (og forsetter forhåpentligvis med biskop emeritus Gunnar Stålsett på lignende grunnlag). Her bør utøvende myndighet ikke somle med å ta affære overfor «Vy».

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂