Bussjåfører i Østfold mener de er mål for potensielle ran fordi de må ha kontanter tilgjengelig i bussen. Neste uke vil de nekte å ta imot kontanter i protest.

Det er sjåførene i Vy-selskapet Nettbuss region Østfold som har varslet politisk streik 12. juni.

– Vi mener det er en økende tendens til at busser blir ranet. Hovedgrunnen til at vi som yrkesgruppe blir utsatt for ran, mener vi er opplagt: Kontantene forsvinner fra resten av samfunnet, sier Finn Arne Solberg, hovedtillitsvalgt for Norsk Jernbaneforbund (NJF) i Nettbuss til FriFagbevegelse.

I henhold til finansavtaleloven er alle som tilbyr tjenester i Norge forpliktet til å ta imot kontanter. Denne loven er under revisjon, men sjåførene og deres arbeidsgiver ønsker å få loven endret.

Justispolitisk talsperson Peter Frølich i Høyre sier til ABC Nyheter at regjeringens syn er at Norge skal ha kontanter i mange år fremover.

– Det vi kan åpne for er at deler av samfunnet kanskje kan lempe kontantkravet. Vi beholder kontantene i bunnen, samtidig som enkelte aktører kan fritas, sier han.

 

Kjøp T-skjorten «for en bilfri & varmere by» her


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.