Inngangspartiet til den polske sentralbankens hovedkontor i Warszawa. Foto: Andrzej Barabasz (Chepry) / Wikimedia Commons (utsnitt).

I Polen blir det fra månedsskiftet forbudt for butikker og banker å nekte å ta imot kontanter, og kontantbetaling kan heller ikke diskrimineres med ekstra gebyrer, opplyser Fria Tider.

Forbudet kommer som følge av en tidligere godkjent lov som Polens president Andrzej Duda undertegnet torsdag, og loven kom til etter initiativ fra den polske sentralbanksjefen Adam Glapiński, skriver money.pl.

Banker har misbrukt pandemien i et forsøk på å effektivisere bort kontantene, sier Glapiński, som mener at kontantene er en garanti for frihet.

– Vi polacker har alltid värnat den personliga friheten och vi är på vår vakt mot alla försök att begränsa den. Avskaffandet av kontanter och vägen mot en kontantfri ekonomi förespråkas nu av vissa banker och mediehus med hänvisning till internationell hänsyn, men skulle knappast stärka individens frihet, säger Glapiński till polska Money.

Plikten til å ta imot kontanter i Polen får visse unntak, som ved transaksjoner på nettet og i automater.

I Norge har et flertall i Stortinget både i 2017 og 2019 sagt nei til et forslag fra Senterpartiet om å lovfeste retten til å betale med kontanter, slik at sanksjoner kan ilegges den som nekter. Også Fremskrittspartiet har lagt seg på en lignende linje.

Høyre har derimot lenge arbeidet politisk for å oppheve plikten til å ta imot kontanter, og partiet ser for seg et kontantfritt samfunn.

I Tyskland har Høyres søsterparti CDU inntatt det stikk motsatte synspunktet. Under CDUs landsmøte i desember 2016 vedtok partiet at borgernes adgang til betale med kontanter er «et uunnværlig kjennetegn ved et fritt, borgerlig samfunn». I 2020 stadfestet CDU/CSU den prinsipielle støtten til kontanter.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.