Både byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, og politimester Beate Gangås har forsikret om at «Oslo er en trygg by». Men på en nylig utgitt liste over verdens tryggeste byer, havner vår hovedstad skremmende langt nede. Faktisk på linje med Lahore i Pakistan og Alexandria i Egypt.

«Oslo er en trygg by», erklærte Arbeiderpartiets Raymond Johansen bare for noen dager siden.

Dette ble sagt i forbindelse med de mange voldshendelsene i byen sist helg. Også Oslos nye politimester, Beate Gangås, kom med
liknende forsikringer da hun ble intervjuet på NRK Dagsnytt 18 for få dager siden.

Når man sier at en by er «trygg», er det selvsagt et relativt begrep. Den må bety at den er trygg i forhold til andre byer. Når man benytter begrepet «trygg» om Oslo, er det derfor rimelig å forvente en høy plassering på en liste over verdens tryggeste byer.

I Norge er vi vant til å score høyt på lister som rangerer landet vårt etter positive målestokker, det være seg med tanke på levestandard, kjøpekraft, helsevesen osv. Ofte er vi aller best eller blant de tre beste, og i hvert fall på topp 10-listen.

Når både Oslos byrådsleder og politimester i krystallklare ordelag kaller byen «trygg», må den jo i det minste være blant de fire-fem på topp, eller?

Tro om igjen.

En ny liste for 2019 offentliggjort av det anerkjente magasinet CEO World, viser at både byrådslederen og politimesteren er «helt på jordet», for å bruke et dekkende uttrykk.

Oslo er ikke blant de ti tryggeste, ikke blant de 50, ikke engang blant de 100!

Faktisk havner vår påstått «trygge» hovedstad nå på plass 129. Ja, du leser rett. 129.

Rett foran oss på denne listen  ligger byer som Beograd, Jerusalem og Rotterdam. På plassene like bak oss ligger pakistanske Lahore, Colombo på Sri Lanka og egyptiske Alexandria.  Ingen av disse byene er spesielt berømte for sin «trygghet».

Det bør også nevnes at på listen over byer som kommer langt foran Oslo, og dermed regnes som vesentlig tryggere, ligger Lund i Sverige (plass nr. 102, en by som er mye omtalt for store integreringsproblemer og hverdagskriminalitet), Antwerpen i Belgia (nr. 100), Amsterdam (nr. 93), Puerto Vallarta i Mexico (nr. 83), Haifa i Israel (nr. 78) og Islamabad, hovedstaden i Pakistan (nr. 73).

Det er neppe trygghet som i størst grad forbindes med noen av de nevnte byene som altså rangeres vesentlig høyere enn «vår trygge hovedstad, Oslo».

Ellers i Norden havner byer som København på en 29.-plass, altså milevis foran Oslo med hensyn til trygghet, mens Helsinki er nr. 27. Stockholm regnes, ikke helt overraskende, som enda mindre trygg enn Oslo, og kommer på plass nr. 192. Göteborg ender her på plassen foran, 191. I disse byene er det da også mer eller mindre «krigstilstander», med ukentlige bombeeksplosjoner og skuddvekslinger.

De øvrige norske byer på listen er Trondheim på en hyggelig 18.-plass, Stavanger nr. 22 og Bergen nr. 55. Så kommer sjokkerende nok Kristiansand på plass nr. 201, omgitt av byer som blant annet  Bangalore, London, Glasgow og Kharkov! Dette smaker ikke mye av «det blide Sørland», og her ser det helt klart ut til  være en del å jobbe med for det nye bystyret i Kristiansand.

De 5 tryggeste byene på listen er:

  1. Abu Dhabi
  2. Doha
  3. Quebec City
  4. Taipei
  5. München

München på 5.-plass er dermed tryggest i Europa.  Andre trygge byer på denne listen (topp 10) er Dubai, Zürich, Bern, Eskisehir (Tyrkia) og Hong Kong.

De 5 farligste byene på listen er:

1. Caracas (Venezuela)

2. Pietermaritzburg (Sør-Afrika)

3. Port Moresby (Papua New Guinea)

4. Pretoria (Sør-Afrika)

5. San Pedro Sula (Honduras).

Andre svært farlige byer  er Durban, Johannesburg, Fortaleza, Salvador og Rio de Janeiro.

Listen omfattet 334 byer, og angivelig «trygge» Oslo er påfallende langt unna toppen. Vi er ikke en gang i den øverste tredjedelen av verdens tryggeste byer! Den volden og økende kriminaliteten vi nå ser, er derfor neppe noen tilfeldighet. Det er bare naturlige utslag av hva slags by Oslo nå er blitt, noe den politiske ledelsen og ikke minst byrådslederen selv må ta et stort ansvar for. Hvis de bare hadde forstått betydningen av ordet «ansvar».

Spørsmålet man kan stille seg, er hvor Oslo vil befinne seg på denne listen etter fire nye år med rødgrønt byråd.

Men det er kanskje ikke så viktig med tryggheten, bare det blir grønt og fint, med enda flere sykkelfelter og utemøbler?

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂