Er du kvinne og ønsker å være trygg i ferien? Ikke dra til Sverige! Det er resultatet av en internasjonal studie som har fokusert på sikkerheten til turister i verdens land.

Turismen har blomstret etter pandemien, og flere og flere kvinner ferierer alene. Derfor har den internasjonale gruppen SafetyDetectives undersøkt sikkerheten til kvinnelige turister i forskjellige land i verden, og publisert lister over de tryggeste og farligste landene.

Listene er nå publisert i Forbes, og resultatet er skuffende: Sverige er rangert som det nest farligste landet i verden og det farligste i Europa.

– Studien fokuserer på det faktum at vold mot kvinner ikke er et geografisk isolert fenomen, det er et problem over hele verden, selv på steder som er relativt tryggere enn andre, sier Melissa Haun til Forbes. Det er Haun som har utarbeidet SafetyDetectives’ rapport.

Totalt ble 78 land analysert, både for å se antall forbrytelser begått mot kvinner og med tanke på lovene som beskytter kvinner. Antall forbrytelser per 100.000 kvinner ble analysert, inkludert drap, overfall og voldtekt. Ifølge Haun var det både vanskelig å få tilgang til fakta om vold mot kvinner, og dataene som ble innhentet, var ofte vage og vanskelige å tolke.

Listen over de tryggeste landene for kvinner å reise til toppes av Japan, etterfulgt av Polen og Bosnia-Hercegovina. At et land som Egypt er på topp ti, tror Haun kan skyldes at mange forbrytelser mot kvinner, som voldtekt, sjelden blir anmeldt i landet.

I den andre enden av skalaen ligger Sør-Afrika, som regnes som det farligste landet. På andreplass kommer Sverige. Det betyr at det samme landet som for bare et par tiår siden ble ansett som et av verdens sikreste, nå er det farligste i Europa. Sverige anses til og med som farligere for kvinner å besøke enn El Salvador, Jamaica og Honduras, noe som ifølge Melissa Haun skyldes at Sverige har det høyeste antallet anmeldte voldtekter i Europa.

– Det at det finnes lover som skal beskytte kvinner, betyr ikke nødvendigvis at lovene fungerer. De brukes kanskje ikke, så at kvinner kan være trygge i teorien, betyr ikke nødvendigvis at de er trygge i virkeligheten, sier Haun.

Norge er på plass 13. Andre skandinaviske land er ikke blant de tryggeste eller farligste landene ifølge undersøkelsen.

De sikreste landene for kvinnelige turister:

  1. Japan
  2. Polen
  3. Bosnia-Hercegovina
  4. Slovenia
  5. Italia
  6. Hellas
  7. Egypt
  8. Kina
  9. Serbia
  10. Montenegro
  11. Slovakia
  12. Nord-Makedonia
  13. De forente arabiske emirater
  14. Albania
  15. Bulgaria

De farligste landene for kvinnelige turister:

  1. Sør-Afrika
  2. Sverige
  3. El Salvador
  4. Jamaica
  5. Honduras
  6. Guyana
  7. Amerikas forente stater
  8. Saint Vincent og Grenadinene
  9. Colombia
  10. Peru
  11. Australia
  12. Storbritannia
  13. Norge
  14. Grenada
  15. New Zealand

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.