(Paul Chiasson/The Canadian Press via AP)

Det liberale partiet mistet flertallet i Canadas nasjonalforsamling, men statsminister Justin Trudeau får styre videre i spissen for en mindretallsregjering.

De liberale, som har hatt klart flertall og 184 av de 338 representantene i nasjonalforsamlingen, gjorde et dårlig valg mandag og ser ifølge prognosene heretter ut til å måtte nøye seg med 157 representanter.

De konservative, med Andrew Scheer i spissen, ligger an til å få 121 representanter. Det er en kraftig framgang fra dagens 99 representanter.

Trudeau og de liberale kan likevel styre videre, men blir heretter avhengige av støtte fra sosialdemokratene i NDP, som ifølge kringkastingsselskapet CRCs prognose ligger an til å få 32 representanter.

– Dere sender oss til Ottawa med et klart mandat, sa han da han proklamerte seieren natt til tirsdag.

Progressiv

– Canada har i dag vendt ryggen til splittelse og negativitet. Dere har tatt avstand fra budsjettkutt og sparetiltak. Dere har valgt en progressiv agenda og en kraftfull klimapolitikk, sa han.

Statsminister Justin Trudeaus popularitet har vært dalende de siste årene, og særlig unge velgere har vendt ryggen til den 47 år gamle statsministeren.

Kritikerne mener at han langt fra har oppfylt valgløftene fra 2015, og skandalene har det den siste tiden vært flere av.

Omstridt

Trudeau har blant annet hisset på seg klimaaktivister og urbefolkning ved å gi grønt lys til bygging av en omstridt oljerørledning mellom Canadas øst- og vestkyst.

Han anklages også for å ha stanset korrupsjonsetterforskningen av et entreprenørselskap med virksomhet i Libya, og han utløste tidligere i år en hissig rasismedebatt da det dukket opp gamle bilder av ham, poserende med brunmalt ansikt og Aladdin-drakt.

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂