Ambassadør til Syria, Robert Ford, forklarer seg for utenrikskomiteen i Senatet 31. oktober  2013 om situasjonen i Syria. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP/Scanpix

Å kunne ivareta egeninteressen forutsetter at man forstår hva som foregår. Medier og politikere som lider av Trump-psykose er ikke i stand til det. De tolker alt som ledd i krigen mot Trump.

Når det gjelder Trump og Syria passer uttrykket: Right for the wrong reasons.

Det er gode grunner til at USA skal bli værende i Syria. Det er reell fare for en blodig konflikt. Men de samme menneskene som er hissig imot at USA skal være verdens politimann er plutselig ivrig forsvarere av at USA må bli.

Trump opplever Ibsens ord: Om jeg hamrer eller hamres like fullt så skal der jamres.

De tradisjonelle maktpolitiske overlegninger som folk som senator Lindsey Graham gjør seg, er gyldige: USA har sørget for stabilitet med en liten styrke. Omlag 1.000 mann.

Men det står også en «liten» styrke i Afghanistan, ned fra 14.000 til 8.000 mann. Nok til at det hvert år dør noen amerikanere, ofte ved at afghanske «venner» retter våpnene de har fått av amerikanerne mot dem.

BBC Newshour hadde mandag et intervju med den tidligere amerikanske ambassadøren til Syria, Robert Ford. Han kjenner Assad-regimet godt og snakker arabisk.

Ford ga Trump rett: USA må på et eller annet tidspunkt trekke seg ut av Midtøsten. Det kan ikke fortsette å være sikkerhetsgarantien etter at USA ikke lenger har interesser å ivareta.

Tenk over implikasjonene av at USA skal sørge for at Tyrkia ikke går løs på kurdere, at Assad ikke havner i krig med Tyrkia, eller at Iran kommer på kant med Erdogan. Legg til Putin. Det hele er en suppe og en myr. Amerikanerne har trukket noen lærdommer av å bli værende på oppdrag uten ende.

Ford sa USA er ved å innse: Vi forsøkte å fikse Midtøsten, men ser nå at det ikke nytter. Regionen må ordne opp selv.

Dette er en strategisk vurdering. USA har ikke glemt å tenke strategisk.

Europa tenker bare moralsk. Derfor vil det ikke ofre blod for andre, kun høste moralsk gevinst, også ved å projisere kun dårlige egenskaper på Trump for bedre å kunne skinne selv.

Byrd sa en annen ting: Kurderne sloss jo ikke for USA, de sloss for seg selv, for sin egen overlevelse.

IS utgjør ingen trussel mot USA, men for Europa er det en annen skål.

Skal USA rake kastanjene ut av ilden for kurdere, tyrkere, syrere, jordanere og europeere nok en gang? Slik de gjorde under to verdenskriger?

Hva slags behandling har europeerne gitt Trump de siste tre årene? De har alliert seg med hans fiender. Britisk og italiensk etterretning deltok i undergravingen av Trumps valgkamp. Tror noen at Trump har glemt dette? Han har bedt justisminister William Barr komme til bunns i hva som skjedde. Av den grunn har Demokratene startet en riksrettsprosess, med full oppbakning fra Resistance-mediene i USA og Europa.

Men dette har en pris. Alt har en pris. Hvis Demokratene og Trump-psykotikerne tar like feil i 2020 som de tok i 2016, vil prisen bli høy.

Uten at de helt forstår det, åpner anti-Trump-alliansen for at Trump får handlingsrommet til å stake ut en ny kurs. Den betyr at nasjoner må ta mer ansvar for egen sikkerhet.

Europeerne vil ikke en gang betale for sin egen sikkerhet, langt mindre andres. Det er dette spillet som nå nærmer seg slutten.

Denne omlegningen innebærer store risikoer, for landene som berøres.

Men som Trump sa: Jeg er valgt til president for USA, ikke hele verden.

De foregående presidentene har pådratt USA et underskudd, ikke bare økonomisk, som Trump setter sluttstrek for.

Tucker Carlson er blitt talsmann for denne nye linjen, som er America First i praksis. Den er ikke isolasjonistisk, men USAs tilbaketrekning fra verden etter første verdenskrig bør mane til ettertanke. Ting vil ikke bare fortsette som de alltid har gjort.

Det er ikke én global orden. De fellesskapsløsningene Angela og Erna snakker om er bare munnsvær.

Pandoras eske

USA åpner en Pandoras eske hvis de trekker seg helt ut – hvilket igjen virker usannsynlig, men signalet er ikke til å ta feil av. Slik sett er 1.000 mann en liten investering. I tillegg kommer en annen faktor som er av strategisk interesse for USA: Israels sikkerhet.

USA har garantert for Israels sikkerhet og det berører forholdet til Iran og Hizbollah og Hamas. Israel er en strategisk faktor for USA, av mange grunner.

EU er mer opptatt av å tukte britene enn å tenke strategisk. Erdogan er fullt ut kapabel til å brukte flyktningene og IS-krigere som våpen. Det virker ikke helt som Trump-administrasjonen forstår den faren.

Det handler nok om at USA befinner seg et annet sted. De forstår ikke den myra som Vest-Europa er i ferd med å synke ned i.

Hvis USA har fått nok av Midtøstens problemer, hva da med Europas?

Vest-Europa vil ikke en gang se problemene i øynene. Derfor får det heller ikke hjelp.

 

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂