Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) har planlagt å ha en stand på innvandrertette Tøyen i Oslo lørdag denne uken. Det fikk venstreradikale og innvandrerorganisasjoner til å rope på sensur. Bydelsutvalget adlød og sa nei til arrangementet. Utrolig nok: Nå får SIAN likevel ha sin markering.

Det er delte meninger om organisasjonen SIAN. Mange mener de går vel langt i sin aktivisme mot islamsk innvandring og kulturpåvirkning. Organisasjonen er heller ikke spesielt redd av seg, og stiller friskt opp med markeringer på steder der de vet de vil bli møtt med kraftige reaksjoner. Enten man politisk liker dem eller ei, bør man antagelig respektere dem for deres mot og standhaftighet.

Da SIAN for en tid siden annonserte at de ønsker å ha et arrangement på Tøyen i Oslo, Norges kanskje mest innvandrertette strøk, ble dette oppfattet som en provokasjon i en del miljøer. Organisasjonen var rett og slett uønsket på Tøyen, ble det sagt.

Blant annet engasjerte bydelspolitikerne seg i saken, og de ble fattet et vedtak om å stanse markeringen, ifølge avisen VårtOslo :

   «SV, MDG og Rødt fikk flertall i Gamle Oslo bydelsutvalg for å stanse den islamfiendtlige organisasjonen SIANs planlagte stand på Tøyen torg neste lørdag», skriver Vårt Oslo.

Men denne saken handler ikke bare om SIAN og dette ene arrangementet. Det er til syvende og sist et spørsmål om den grunnleggende friheten til å ytre seg offentlig her i landet. Så lenge det dreier seg som politiske budskap som er innenfor lovens rammer, har alle rett til å søke om å få avholde slike markeringer. I utgangspunktet skal slik tillatelse da innvilges.

Politisk uenighet fra andre grupper er ikke nok for å nekte gjennomføring av en slik stand.

Fra venstreradikalt hold forsøkte man seg med en argumentasjon som i gikk på at dette ville skape dårlig stemning:

 «Tøyen torg er lekeplass for barn og et viktig møtested for folk i bydelen. Det er et sted som er helt uegnet for demonstrasjoner, motdemonstrasjoner og stort politioppbud, sier bydelspolitiker og vararepresentant til Stortinget, Marian Hussein (SV) til VårtOslo.»

SV-representanten har rett i at dette neppe vil bli noe populært innslag på Tøyen denne lørdagen. Man kan forstå at SV, Rødt og andre reagerer. Det er deres naturlige ryggmargrefleks.

Men er det noe som må gjentas igjen og igjen i disse tider, så er det følgende:

Det er faktisk en helt sentral del av demokratiet å måtte tåle nettopp meninger og politiske markeringer man er uenig i, ja, til og med misliker intenst.

Dette kom også Kommuneadvokaten i Oslo frem til, og ga en krystallklar vurdering av saken:

« Bydelsutvalget i bydel Gamle Oslo hadde ikke juridisk grunn til å trekke tilbake tillatelsen til Sian til å markere seg på Tøyen torg førstkommende lørdag, konkluderer Kommuneadvokaten i en hemmelig uttalelse. Politiet vil heller ikke stoppe arrangementet,» skriver VårtOslo.

Derfor må SV, Rødt og alle andre som ønsket å stanse SIANs markering, pent leve med at dette blir gjennomført. På samme måte som SIANS sympatisører og andre må tåle det de opplever som totalitært visvas hver gang eksempelvis Rødt avholder sine markeringer.

Retten til å uttale seg offentlig går alle veier, noe enkelte på venstresiden åpenbart har vanskelig for å innse.

I de kretser har det oppstått en slags fortolkning av demokratiet i retning av at fri meningsutveksling kun gjelder for meninger og organisasjoner som «godkjennes» nettopp av venstresiden.  Det bør være lett å se hvor absurd og direkte farlig en slik demokratiforståelse er.

Takk og lov later det til at kommuneadvokatens syn på retten til offentlig tale er i tråd med den gjengse oppfatning av hva et demokrati innebærer. Til og med Aftenposten, vanligvis ingen fanebærer for annet enn politisk korrekt misjonering, har en lederartikkel der kommuneadvokatens avgjørelse støttes.

«SIAN må få demonstrere på Tøyen», heter det i Aftenpostens leder .

Ingen mistenker Aftenposten for å elske SIAN. Men de innser åpenbart hva som her står på spill, og godt er det.

Det hadde vært å håpe at venstreradikale, høyrøstede krefter tar til seg disse signalene, og aksepterer at også andre enn dem selv må få komme til orde i samfunnet.

Men det blir nok som å tro på julenissen.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.