Sarah Gaulin (t.h) da hun var natteravnene  sammen med Hans Christian Haga og Ragnhild Fjellstad. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Prinsipper og lovverk får kun støtte når det gagner egen sak. 

SIAN – Stopp islamiseringen av Norge – har fått tillatelse til å demonstrere på Mortensrud i Søndre Nordstrand bydel førstkommende lørdag. Som vi alle har har fått høre i forbindelse med demonstrasjonene mot rasisme og politivold, så er demonstrasjoner en grunnlovsfestet rettighet – selv om det krever en formell tillatelse fra kommunen når demonstrasjonen eller markeringen finner sted på offentlig sted. 

Bydelsutvalget i Søndre Nordstrand vedtok i forrige uke, med stemmene fra Høyre, Ap, SV, MDG og Rødt, å sende en henvendelse til politiet i Oslo. Vedtaket lød som følger:

«Bydelsutvalget mener at det er problematisk at organisasjoner eller enkeltindivider som sprer hets og hatefulle ytringer får tillatelse til å stå på Mortensrud torg. Bydelsutvalget ber derfor politiet om å vurdere den tillatelsen som er gitt til SIAN av Bymiljøetaten. Tillatelsen bør vurderes i lys av sikkerhetssituasjonen til torgets øvrige brukere og den aktuelle smittesituasjonen i bydelen.» 

Kun to representanter stemte imot forslaget til vedtak; en FrfP-representant, og nestlederen i bydelsutvalget, Sarah Gaulin (Ap), som da ikke stemte sammen med sitt parti.

«Vedtaket ba politiet gjøre noe som er i strid med Grunnloven. Det kunne jeg ikke gå inn for. Vi kan ikke forhåndssensurere slike arrangement. Jeg sa også klart ifra om dette på møtet i bydelsutvalget. Derfor måtte jeg stemme mot mitt eget parti i denne saken,» sier Sarah Gaulin til Dagsavisen. 

«Jeg har fått mye hets og beskyldninger i etterkant, og folk som spør om jeg støtter SIAN. Det gjør jeg ikke. Jeg skulle ønske SIAN ikke kom hit. Men når de først kommer hit, vet jeg at politiet jobber med situasjonen og følger opp arrangementet både med hensyn til smittevern og støy,» sier Gaulin. 

Gaulin får støtte i sitt syn fra politiet, som har besvart henvendelsen fra bydelsutvalget.

«Oslo politidistrikt har forståelse for, og deler et stykke på vei, de bekymringene bydelen har for dette arrangementet. Politiet har imidlertid ikke adgang til å nekte arrangementet på dette grunnlag,» skriver politimester Beate Gangås i politiets svarbrev.

Sarah Gaulin er glad for svaret fra politiet.

«Jeg synes begrunnelsen fra politiet var god. Den viser at jeg ikke stemte feil. Politiet viser til Grunnloven og vern av demokratiet. Jeg er takknemlig for at vi har et system i Norge der politiet følger demokratiske spilleregler,» sier hun til Dagsavisen. 

https://www.dagsavisen.no/oslo/politiet-lar-sian-markeringen-ga-som-planlagt-1.1731657 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.