Sakset/Fra hofta

Pål Eitrheim, Konserndirektør for nye energiløsninger i Equinor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Fredag offentliggjorde britiske myndigheter at Equinor og deres britiske partner SSE vant kontrakten for vindparken Dogger Bank. Gigantprosjektet har en investeringsramme på rundt 100 milliarder kroner i tidsrommet 2020 til 2026, og siden både risiko og lønnsomhet sikres gjennom offentlige subsidier og skyhøy kraftpris, er det all mulig grunn for blårussen å skåle. Det rare er at media er i samme ekstase. Ikke et kritisk spørsmål blir stilt på vegne av forbrukere og næringsliv, for det kunne jo ødelegge klima-idyllen.

Prosjektet blir verdens største bunnfaste havvind-utbygging, og kan levere elektrisitet tilsvarende forbruket til 4,5 millioner britiske hjem…forutsatt at det blåser akkurat passe (Sånn mellom 12 og 24 sekundmeter) og det gjør det overraskende sjelden. I beste fall bare rundt 30% av tiden. Gjennomsnitt over fire år fra England i forrige tiår var 26,4%, og mer moderne og større vindmøller får det ikke til å blåse annerledes, mer eller bedre. Sorry. Vinden er lunefull, mens kraftbehovet er konstant. Derfor har alle vindkraft-satsinger feilet siden 80-tallet.

Grønn strøm til fire og en halv millioner husstander høres brillefint ut.

4,5 millioner husstander er nær dobbelt så mange husstander som det er i Norge, MEN her er det et digert skjær i sjøen som alltid med vindkraft: Hva som skjer når det plutselig blir vindstille, kastevind, flau vind, eller for mye vind? Det vil ingen snakke om. Ja ikke engang spørre om. I stedet får Equinors konserndirektør for nye energiløsninger, Pål Eitrheim, malt glansbildet sitt helt uten kritiske spørsmål.

«En full utbygging av Dogger Bank vil utgjøre et industrielt knutepunkt for vind i Nordsjøen. Dogger Bank vil også spille en viktig rolle i realiseringen av Storbritannias ambisjoner for havvind og støtter opp under landets mål om å bli karbonnøytralt.»

Problemet er at dette er en dobbel bløff: For det første sier han ingenting om hva denne hvite elefanten vil koste samfunnet i strømpris og subsidier gjennom «grønne sertifikater». For det andre har ikke vindkraft evnen til å erstatte fossilkraft. Bevisene for dette er krystallklare fra kjempesatsingene i Australia og Tyskland. I Tyskland har vindkraft-byggingen kollapset på bare to år, og spør man fagfolkene som forsøker å holde strømnettet stabilt og leveransene oppe får man høre hvorfor:

Både Tyskland og Australia hadde stabil og rimelige strømforsyning, men ligger nå i verdenstoppen på strømpris, og blir stadig oftere truet av brown-outs, strømmangel og både planlagte og overraskende strømbrudd. Årsaken er ustabil, uforutsigelig og ekstremt kostbar vindkraft – som i praksis fordrer at man drifter en dobbel strømforsyning: En for vindkraft – og en som tar over når vinden løyer eller blir for sterk. Og dobbel strømforsyning, blir naturligvis over dobbelt så dyrt.

Politikere forstår ikke hvodan et strømnett fungerer. Derfor fungerer vindkraftsvindelen. 

Et strømnett fungerer ikke gjennom at kraftstasjoner «forsyner 4,5 millioner hjem» ved å dytte strøm ut i kraftnettet. Det fungerer ved at 4.5 millioner hjem suger strøm ut av kraftstasjonene etter behov, og det går fint med vanlige kraftstasjoner. Man trenger imidlertid ikke være Einstein for å forstå at vindmøller kan lage for mye kraft når ingen trenger det, og hvis du skrur på varmeovnen din i iskaldt, vindstille vintervær, så kan ikke imponerende vindparker på 1 GigaWatt levere noe som helst.

Nix. Null kilowatt. Nada. Mørke.

Og ingen kan fortelle når eller hvor strømmen vil komme tilbake – med mindre kull- og gasskraftverkene står klare med det som nå kalles «backup-power». Vindkraft ser fint ut, men virker ikke. Og jo større du gjør møllene og vindparkene, desto større blir problemene, desto høyere blir kostnadene, og desto flere blir rammet. Derfor klarer ikke Tyskland eller Australia å kutte særlig CO2, og klarer ikke fjerne kullkraftverkene, trass en astronomisk satsing og kostnad. Se også min gjennomgang om klima- og vindkaft-svindelen som er sett over 100.000 ganger her.

Havvind er en enda større risiko for samfunnet, siden kostnadene er astronomisk mye høyere,

Nei: Det blåser ikke mer på havet enn ved kysten. Hva skulle forårsake et slikt mirakel? Eqinor lover imidlertid at gigantprosjektet vil bli svært lønnsomt for aksjonærene, og det kan jeg forsikre er riktig: Dette er en gullgruve for aksjonærene. For dem og bare dem. Hvitsnippene risikerer nemlig ingenting, mens arbeiderklassen må betale for hele svindelen.  

Det samfunnet trenger nå, er ikke mer vindkraft, men politikere som har greie på teknologi, og viser litt mindre klimahysteri, og litt mer omsorg for lommeboken til de stakkars strømkundene og skattebetalerne. Det ser vi foreløpig ikke skyggen av i noe parti. Å sette seg inn i fakta er for brysomt, og all energipolitikk er estrattet av klimapolitikk. Se på regningen din og sekkeposten «nettleie», og tenk litt over hva jeg har sagt. ALT du betaler for denne galskapen er 100% unødvendig. Strømnettet fungerte helt fint som det gjorde.

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Kjøp Document-plakaten «pikene på broen – moderne utgave» her!

Kjøp T-skjorten «kronisk norsk» fra Document her