Jevnaker 18.09.2019. Kulturminister Trine Skei Grande (V), finansminister Siv Jensen (FrP) og statsminister Erna Solberg (H) under åpningen av Kistefos’ nye museumsbygg «The Twist». Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

De siste dagers ordveksling mellom representanter for Fremskrittspartiet og Venstre er enda et tegn på en regjering som smuldrer opp – ikke etter ytre press eller politiske feiltrinn, men som følge av indre forråtnelse.

Folk får her demonstrert en regjeringskonstruksjon som umulig kan være bærekraftig stortingsperioden til ende. Statsminister Erna Solbergs autoritet og posisjon undergraves når to av regjeringspartiene ikke bryr seg om hva hun sier. Vi har fulgt brukbart med i norsk politikk i seks tiår, men kan ikke huske noe som er i nærheten av den gjørmebrytingen som regjeringspartnere nå utfolder for åpen scene.

Det tok tid før Høyre fikk troen på en Høyre-ledet regjering. Etter mer enn 20 år utenfor regjeringskontorene eller som regjeringspassasjer med et annet partis sjåfør, innså Høyre til slutt at det blir ingen Høyre-ledet regjering uten at Fremskrittspartiet blir med som deltaker i prosjektet. Erkjennelsen satt langt inne, men slik ble det etter at det rødgrønne samvirket kollapset i 2013 og Stortinget fikk borgerlig flertall.

Høyre og FrP dannet en mindretallsregjering som i Stortinget fikk igjennom hovedlinjene i sin politikk. De to regjeringspartiene fikk fornyet velgertillit ved stortingsvalget i 2017, med til sammen over 40 prosent av stemmene.

Etter valget banket Venstre på regjeringens dør. På nyåret i fjor ble partiet enig med Høyre og FrP om Jeløya-erklæringen, og Venstre toget inn i regjeringskontorene. Det er her en finner kilden til det politiske spetakkelet som to av regjeringspartiene den senere tid har belemret regjeringen med. Høyre og Fremskrittspartiet hadde i det store og hele kommet godt ut av det med både hverandre og velgerne, men fikk nå Venstre med som et tredje hjul på vogna.

Bedre ble det ikke da Kristelig Folkepartis landsmøte i fjor høst avviste partileder Knut Arild Hareides ønske om å omdanne KrF til et kristensosialistisk parti, men i stedet trådte inn i regjeringen. Granavolden-erklæringen fra januar i år førte regjeringen enda lenger bort fra det som forbindes med borgerlig politikk. Jo flere partier i regjeringen, desto svakere finanspolitikk og mer overforbruk av folks penger.

KrF er et medgjørlig parti som er klar på forutsetningene for å være politisk partner med Høyre og FrP. Men Venstre har andre siktemål med sin uttrykte vilje til å forjævliggjøre folks livsvilkår og omskape landet i retning av et islamsk inferno.

Men FrP gjør det jo heller ikke lett for regjeringsprosjektet ved å pukke på at hvert regjeringsparti har rett til å fremme sine primærstandpunkter. Det er helt ødeleggende for regjeringen som styringsorgan. Når en statsråd ytrer seg offentlig, er det på vegne av regjeringen. Vi kan ikke ha privatpraktiserende statsråder. Det er som i idretten: Et lag taper eller vinner som lag – og ingen er større enn laget. En regjering kan ikke legge løsgjengerloven til grunn for sitt arbeid. Da blir det anarki.

Høyre har vist stor tålmodighet med de to partiene som gjensidig ønsker hverandre ut av regjeringen, men det er en grense for alt. For en måned siden stilte Solberg regjeringspartiene overfor et ultimatum i bompengestriden, men det kan hun jo ikke gjøre uke etter uke og i sak etter sak. Hun må gjøre det klart at med mindre det blir husfred, ender samlivet i skilsmisse.

For Erna Solbergs store prosjekt var det en ødeleggende tabbe å gi Venstre plass i regjeringen. Dette partiet hører ikke naturlig hjemme noe sted – bare i sin egen verden av sansebedrag, vrangforestillinger og politiske nevroser.

Venstre er i ferd med å gi et dødsstøt til det borgerlige samlingsprosjektet. Hvis regjeringen holder i to år til, er det i tilfelle et bevis på at undrenes tid ikke er omme.

(Ragnar Larsen har lang fartstid i pressen, som redaktør i Arbeidets Rett, Røros, Nordlands Framtid, Bodø, og til sist Haugesunds Avis. Innimellom Nordlands Framtid og Haugesunds Avis var han i ni år banksjef i Nordlandsbanken.)

Kjøp Mesteren og Margarite av Michail Bulgakov fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂