Vil noen politiker eller medie kreve at Facebook utredes og underlegges kontroll? Hva ville reaksjonen vært om Facebooks politiske orientering hadde gått i en annen retning? Det er selvsagt utenkelig, for alt går nå i samme retning, og det er nettopp dette som gjør at det er blitt et demokratisk problem, for ikke å si en krise: Det finnes ingen legitime alternativer, og de som finnes blir diskreditert og utestengt. Det er demokratiets selvødelggelse.

Facebooks sammenligning av Tommy Robinson med krigsforbryteren Ratko Mladic er så simplistisk og himmelropende stupid at man begynner å lure på om kommunikasjonssjef Peter Münster virkelig mener det han sier. Eller om det ligger en mer kompleks forklaring bak.

Münster stilte torsdag opp i DRs Deadline og danske Journalisten. Her utdypet han tankene han kom med til Berlingske.

Han sier Facebook i 2018 «oppdaget» at de hadde ikke bare et samfunnsansvar, men et samfunnsoppdrag.

Etterslep

Facebook «våknet»:

Men man skal have levet under en meget stor sten de sidste par år, hvis man ikke kan se, at vi har haft nogle udfordrende år. Vi har haft nogle år hvor der har været meget fokus på, at vi ikke har taget tilstrækkelig nok ansvar, ikke bare for teknologien som teknologi, men den anvendelse som folk har af teknologien. Og det har været et efterslæb. … Hvor vi tidligere har set os som varetagere af en teknologisk platform, som man kunne bruge til det man ville… det er ikke nok. Vi er nødt til at tage et bredere syn på vores ansvar for platformen. Som også handler om, hvad det er folk bruger den til. …

Det er nok en faktor bak denne oppvåkningen som Münster ikke nevner: Donald J Trump. Münster nevner ikke ham fordi Trumpadministrasjonen har satt i gang en utredning av om de store techselskapene har monopol og må splittes opp.

Facebook trår derfor varsomt.

Etterretning

Münster går langt i å antyde at de gjør det som Document var inne på torsdag: De driver etterretning. Münster sier at for å vite hvem folk er på siden deres må de vite hva de gjør utenom Facebook. De kartlegger folk.

Det her er som sagt et drastisk skridt, og det er en afgørelse vi træffer på baggrund af en masse forskellige signaler. Hvad laver folk når de ikke er på Facebook? Hvad laver de alle mulige andre steder? Hvad er det for nogle demonstrationer de er med til at organisere? Hvem er i øvrigt nøglepersoner i det miljø? – og hvad er det de står for? Så det er en nuanceret, seriøs vurdering, som bliver foretaget på en case-by-case basis.

«Hvad er det for nogle demonstrationer de er med til at organisere?» Dette er politisk kartlegging og overvåking og Facebook-sjefen tør å si det for åpent kamera. Det kommer ingen reaksjoner fra Folketinget eller Stortinget. De har overlatt ytringsfriheten til Big Tech og lar dem sensurere nettet slik at det passer deres egne politiske behov. Poltikerne omkalfatrer samfunnet til det ugjenkjennelige uten å spørre velgerne til råds. De er klar over at det syder og gjærer der ute, så hva er mer uunnværlig enn Big Tech som kan holde tingene på plass.

Umoderert – en felle

Men det er ennå mørkere enn som så. Vi har spurt oss selv hvorfor Facebook tillater at kommentarene kan legges ut umoderert, når de ellers er opptatt av sanitære forhold på nett. Det ville være en enkel sak å gi sider som Documents adgang til forhåndsmoderering. Men det har ikke Facebook gjort. Hvorfor ikke?

Hvis man ser dette i sammenheng med Münsters ord om at de kartlegger kundenes aktivitet utenfor Facebook, gir svaret seg selv: Facebook vil at strømmen skal gå ufiltrert. På den måten får de tegnet en rå, usensurert profil på alle kunder. Med metadata er ikke det noe problem. Facebook gjør allerede store penger på å selge persondata til kommersielt bruk, så hvorfor ikke politiske data?

Da metadata dukket opp som en mulighet så kommersielle aktører nærmest ubegrensede muligheter til å melke kundens forbruksmønster. Men det ligger snublende nær å oppdage at disse som harver inn data også ville kunne oppdage menneskenes politiske og religiøse preferanser.

Tidligere var venstresiden opptatt av den store stygge staten som overvåket dem. Nå er det ikke staten, men Big Tech som driver privat justis, dvs de gjør det på vegne av en global elite som tenker likt. De vet at teknologien gir dem – for første gang i historien – mulighet til total kontroll.

Det er en grunn til at Google samarbeider med Kina, men ikke vil samarbeide med Pentagon.

 

 

 

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.