Verden tillot IS å drive sitt bestialske teater med autentiske henrettelsesvideoer. Her journalisten James Foley, som sadistisk drepes av Jihad-John. Dette teateret fikk pågå måned etter måned. Nå slår tech-gigantene ned på videoer av massakrer av muslimer. Slik de også slår ned på spredning av de bestialske drapene på jentene i Marokko. Tech-selskapene og myndighetene bruker sensur som ledd i sin egen politikk, men de vil ikke fortelle hva den går ut på. Hva har skjedd siden Foley og de andre ble henrettet og der vi er nå, hvor sterke talsmenn går inn for at de gjenværende IS-krigerne skal få vende «hjem»? Dette er en ny omdreining av skruen og uttrykk for samme tendens som så på bestialiteten uten å gjøre noe. Nå skal de «hjem».

 

Facebook vil gjerne være flinkest i klassen når det gjelder kontroll med nettet. Men oppdragelsen er en bløff.

Nettets natur gjør det umulig å kontrollere. Videoen fra New Zealand er ikke vanskelig å finne. Det er nettsteder som spesialiserer seg på snuff-videoer, autentiske opptak av lidelser.

Normale mennesker blir kvalme. Men Hollywood har lenge sløvet våre sanser og vennet folk til å se bestialitet. Det er nok å sveipe innom horror-filmene.

Problemet med bestialitet stikker derfor dypere.

IS gjorde bestialitet til sitt varemerke. Den gang hørte vi ikke noe om at videoer skulle sensureres. Erdogan har vist Christchurch-videoen under valgmøter. Hva er forholdet til vold og bestialitet i den ikke-vestlige verden? Det hører vi ikke noe om.

Men vi forstår at Facebook nå skal rydde opp. Som det fremgår av tallene, er det et umulig prosjekt, men sammen med myndighetene kan man bruke det til å disiplinere folk.

Ifølge Facebook var det ikke mer enn 200 brukere som var inne på direktesendingen av videoen fra moskéangrepene i Christchurch. Ingen anmeldte videoen da.

Det opplyser Facebook til New Zealand Herald, og kommer tirsdag med flere detaljer rundt den omstridte videoen som gjerningsmannen sendte direkte på det sosiale mediet.

Videoen var 17 minutter lang, i løpet av tiden den ble sendt direkte var det færre enn 200 brukere som hadde siden oppe. Ingen av dem anmeldte videoen som viste angrepene, opplyser Facebook.

Videoen viser hvordan menn, kvinner og barn som blir skutt på nært hold under fredagsbønnen.

Ifølge Facebook ble videoen sett under 4.000 ganger til sammen før de rakk å fjerne den. (NTB)

Allerede kopiert
Det sier seg selv at selv ikke Facebook kan overvåke nettet i sanntid hele tiden. Hvis noe politisk brennbart legges ut, vil det spre seg og deles før Facebook slår ned på det.

Vi kan ikke huske at Facebook bruker samme iver når det gjelder andre videoer.

Er det selve «øvelsen» som er poenget? Sammen med menings- og våpenkontroll? Disse tre tingene løper parallelt.

Den første brukerrapporten om videoen som kom inn, ble registrert først 12 minutter etter at sendingen var avsluttet. Da hadde en bruker allerede rukket å kopiere videoen og legge ut en link til en side med kopi av videoen og startet fildeling, opplyser Facebook. (NTB)

Late som
Politikerne forlanger at Facebook skal være sensurorgan. De outsourcer forvaltning av ytringsfriheten til et kommersielt selskap med klare politiske preferanser.

New Zealands statsminister Jacinda Ardern krever etter angrepene svar på hvilket ansvar sosiale medier har i arbeidet for å fjerne videoen og forhindre videre deling og spredning av den på nettet.

– Det er et tema som jeg ser fram til at diskutere med Facebook, sa Ardern på pressemøte søndag ifølge nyhetsbyrået Reuters. (NTB)

Tallenes tale
Kritisk sans tilsier at Facebooks kontroll mest er fasade.

Facebook har tidligere opplyst at selskapet i løpet av de første 24 timene etter angrepet fjernet videoen 1,5 millioner ganger globalt.

Det tar Document noen sekunder å finne videoen. Den ligger på nettsteder som legger ut absolutt alt av autentiske snuff-filmer. Normale mennesker ønsker ikke se sadisme. Men ved å late som at det kan kontrolleres, bruker Facebook og myndighetene hendelsen politisk.

Arrestert
Når man går over til å arrestere mennesker for å være nysgjerrige krysser man en grense.

– Når folk velger å bruke vår teknologi til noe negativt, så skal vi begrense det så mye som mulig og så fort som mulig, sa Peter Münster, nordisk kommunikasjonssjef for Facebook da.

Søndag ble en 18-åring varetektsfengslet i New Zealand i tre uker for blant annet å ha delt videoen.

Myndighetene i landet sa kort tid etter angrepene at det ville være straffbart og kunne medføre konsekvenser å dele videoen på nett. (NTB)

I Danmark vil sosiale myndigheter ta et pleiebarn fra Javeh Tavakoli fordi hun delte Marokko-videoen.

Politikerne har mistet gangsynet. Sensuren er blitt et runaway-train.

Makt og frykt
Som NTB-Ritzau konkluderer:

Det har likevel blitt vanskelig å stanse spredningen av den globalt.

Sensur handler alltid om makt. De som sensurer, vil alltid gi inntrykk av at det skjer for et godt formål. Men også denne gang er det løgn. Facebook, Merkel, May, FN, Solberg, Sanner – ser at de kan bruke sensur til å stanse motstandere. Samtidig er de redde, og det er nettopp kombinasjonen av maktlyst og frykt som gjør dem farlige.

 

Støtt Document

Sett gjerne opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller bidra med et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Vårt kontonummer er 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.