Da et sykehus i en travel forstad til Beijing tok fyr forrige tirsdag, dukket nyheten om den voldsomme brannen opp på nettet først omtrent åtte timer senere.

Det virker umulig i en tid med smarttelefoner og sosiale medier.

Men det første generelle forbudet – og den påfølgende slettingen av videoer relatert til brannen – illustrerer hvordan Kina har raffinert sensurapparatet sitt, ifølge eksperter.

Covid-19-pandemien, en dødelig brann i et leilighetskompleks i Xinjiang i november 2022 og de påfølgende protestene den utløste, har også gitt internettadministratorer flere muligheter til å finjustere informasjonskontrollene sine, skriver nyhetsbyrået AFP.

Kort tid etter at nyheten om brannen i Beijing brøt ut ved 21-tiden sist tirsdag, ble søk etter begrepet «Beijing Changfeng sykehusbrann» forbudt på sosiale medier-plattformen Weibo, og returnerte en melding om at resultatene ikke kunne bli funnet «i henhold til relevante lover, forskrifter og retningslinjer».

Da videoer av brannen begynte å dukke opp på tirsdag, ble de fjernet i løpet av få minutter, bare for å bli erstattet av nye innlegg – en katt og mus-lek mellom internettbrukere og moderatorer som pågikk hele natten.

– CIA, NSA, FBI, akademia og Big Tech har skapt et sensur-industrielt kompleks

Søk på andre nettsteder som Baidu og Sohu fikk opp mange resultater, men en nærmere undersøkelse avslørte at alle disse var statstilknyttede eller statstilpassede medier som rapporterte i tråd med regjeringens narrativ.

Kommentarer om at myndighetenes informasjon ikke var til å stole på, ettersom de hadde forsøkt å holde brannen skjult i timevis, ble også slettet.

– Sensuren på søkeplattformer, inkludert sosiale medieplattformer som Weibo og Douyin, ser ut til å gå i retning av å selektivt vise resultater fra autoriserte kilder i stedet for å blokkere alle resultater for et søk, slik at sensuren blir mindre åpenbar, sier Jeffrey Knockel, seniorforsker som spesialiserer seg på sensur ved The Citizen Lab under University of Toronto Munk School of Global Affairs and Public Policy.

Selv om brannen, som har krevd 29 menneskeliv så langt, var dagens største nyhet, bemerket nettbrukere at den aldri ble et populært tema på Weibo.

Beijing har lagt ansvaret på teknologibedrifter for å sikre at bare «passende innhold» er tillatt på plattformene deres, og brudd på «forskriftene» straffes med høye bøter.

Siden 2022 har nettsteder og sosiale medieplattformer også vært ansvarlige for å gjennomgå kommentarer før de publiseres, for å sikre at det ikke finnes «støtende» innhold.

På en populær plattform for sosiale medier og e-handel med hundrevis av millioner aktive brukere hver måned, gjennomgår tusenvis av moderatorer innhold som flagges av algoritmen, sier en myndighetsperson som ikke ønsker å bli navngitt.

– Noen ganger er det instruksjoner i form av en liste over «forbudte ord», avhengig av hva som gjelder på det tidspunktet, men for det meste er det selskapene selv som må finne ut hva som er tillatt og hva som ikke er det, sa hun.


Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.