Nytt

The New York Times måtte beklage at de ikke opplyste om at kvinnen som de har påstått ble utsatt for et seksuelt overgrep fra høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for over tretti år siden, hverken husker hendelsen eller har villet la seg intervjue.

The update included the significant detail that several friends of the alleged victim said she did not recall the purported sexual assault in question at all. The Times also stated for the first time that the alleged victim refused to be interviewed, and has made no comment about the episode.

Utelatelsen av denne vesentlige informasjonen ble behørig bemerket og kritisert også av journalister som politisk står på samme side som avisen, som Joe Scarborough.

Den eneste førstehåndskilden Nytimes kan oppgi, er en kjent Clinton-advokat. Mediene kaller ham leder av en altruistisk NGO.

The only firsthand statement concerning the supposed attack in the original piece, which was published on Saturday, came from a Clinton-connected lawyer who claimed to have witnessed it.

Carrie Severino som skrev en bok om Kavanaugh-høringen sammen med Mollie Hemingway, sa historien Nytimes kolporterer var kjent allerede under høringen, men at den var så tynn og luftig at FBI ikke gjorde noe med den.

«This is the weakest of the weak type of allegations. It’s really a shameful attempt to reignite these smears against Judge Kavanaugh that are utterly baseless,» said Severino, the founder of the Judicial Crisis Network, on «Fox & Friends.»

«Now they’re trying to peddle these allegedly ‘new’ allegations, which were reported to Senate Democrats at the time, and they were so weak that even the incredibly credulous Senate staffers did not follow up on them,» said Severino.

Den redaksjonelle halen illustrerer hvor pinlig avisen har opptrådt: Venner skulle ha tatt Kavanaughs penis og dyttet den mot kvinnen! Lyder dette sannsynlig? Nytimes ble tvunget til å oppgi at det ikke finnes noen vitner som kan bekrefte storyen. Avisen sendte også ut en sex-tweet som de ble tvunget til å trekke.

The Times’ revision says: «Editors’ Note: An earlier version of this article, which was adapted from a forthcoming book, did not include one element of the book’s account regarding an assertion by a Yale classmate that friends of Brett Kavanaugh pushed his penis into the hand of a female student at a drunken dorm party. The book reports that the female student declined to be interviewed and friends say that she does not recall the incident. That information has been added to the article.»

Lærdommen synes å være: Enten lar man tredve år gamle historier ligge, ellers så har man bekreftende opplysninger.

 

Carrie Severino calls out New York Times’ ‘shameful attempt to reignite smears’ against Kavanaugh

Les også