Nytt

Demokratene, med ordførerkandidat Vidar Kleppe i front, ligger på prognosene an til å få opp mot 15 prosents oppslutning i Kristiansand.

Partiet slås kun av Arbeiderpartiet og Høyre, som på prognosene like før klokken 22 mandag lå an til å få henholdsvis 18,5 og 16,9 prosent.

– Oi, oi, oi! Jeg er så takknemlig overfor velgerne nå. Vi har kjørt en knallhard valgkamp. Dette lover jo veldig bra, sa Vidar Kleppe til Fædrelandsvennen like etter at de første prognosene kom.

Demokratene fikk en oppslutning på 3,9 prosent i Kristiansand i 2015, og på landsbasis ligger de an til å få 0,4 prosent av stemmene denne gang.

På forhånd har styringspartiet Høyre varslet at de ikke ønsker å samarbeide med Demokratene.

– De har standpunkter som står langt fra våre, sier partiets ordførerkandidat Harald Furre til Fædrelandsvennen.

Arbeiderpartiets kandidat Jan Oddvar Skisland sier til samme avis at han har «vanskelig for å tro» at Demokratene skal ende opp med 15 prosent når alle stemmene er telt.

Kleppe ble kastet ut av Fremskrittspartiet i 2001 og dannet Demokratene i 2002. Han har i flere år sittet i bystyret i Kristiansand. I partiprogrammet er Demokratene klare på at de er kritiske til multikulturalisme, og at de vil «begrense migrasjonen fra islamske kulturer».