Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Arbeiderpartiet får historisk lave 10 prosent oppslutning i Kristiansand i en ny meningsmåling. Samtidig skyter Høyre til værs.

Det tikker inn stadig nye, nedslående lokal-målinger for Arbeiderpartiet og statsminister Jonas Gahr Støre.

NTB melder om den seneste onsdag ettermiddag, og det handler om en nedgang som kan gi inntrykk av et parti i fritt fall:

– Ti prosent?! Det er et voldsomt tall. Det må jeg kunne betegne som krise, sier partiets ordførerkandidat Kenneth Mørk til VG.

Ap faller med hele 8,3 prosentpoeng fra valget i 2019. Også den sittende, mangeårige ordføreren Jan Oddvar Skisland (Ap) kaller oppslutningen «overraskende lav».

Atskillig bedre går det for hovedutfordrer Høyre.

I målingen fra Respons Analyse er Høyre sørlandsbyens klart største parti. 25,4 prosent av kristiansanderne oppgir at de ville stemt Høyre om valget var i dag, en økning på 7,7 prosentpoeng fra 2019.

Også Kristelig Folkeparti er nå større enn Ap, med en oppslutning på 11,2 prosent. Det er et resultat som vekker oppsikt, ikke fordi KrF gjør det spesielt bra her (-0,3), men fordi Ap gjør det så dårlig.

Målingen viser også klar framgang for Pensjonistpartiet (Pp), som går fram 4,9 prosentpoeng til 6 prosent. Vidar Kleppes parti Kleppelista (KL) får 5,1 prosent.

FrP kan også innkassere en sterk fremgang i byen, og ender på 8,5 prosent, opp 3 prosentpoeng fra 2019.

Norgesdemokratene, som gjorde et brakvalg i Kristiansand i 2019, er nesten helt utradert.

Meningsmålingen er gjennomført av Respons Analyse for VG fra 30. august til 6. september. 600 personer er spurt, og feilmarginene ligger på 2–4 prosentpoeng.

Det inntrykket som i enkelte målinger ble skapt av at valgvinden hadde snudd, og at Ap var på fremmarsj rett før valget, får seg dermed en knekk i Kristiansand.

Partienes oppslutning er som følger: H 25,4 (7,7), KrF 11,2 (-0,3), Ap 10 (-8,3), Frp 8,5 (3), SV 7,4 (1,3), MDG 7,3 (-0,2), Pp 6 (4,9), V 5,1 (1,8), KL 5,1 (nytt), INP 4,4 (nytt), R 3,6 (0,7), Sp 2,6 (-2), PDK 1,3 (-0,4), DMK 0,3 (-13,1), Andre 1,8 (0,9).

Les også:

Kommunemåling: Ap frem, H tilbake, nå ligger de likt

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.