Nytt

Foto: Google Maps.

Den terrorsiktede og varetektsfengslede østafrikaneren med norsk statsborgerskap som Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) arresterte torsdag, gikk i samme moské i Skien som den norsk-chilenske islamkonvertitten Bastian Vasquez, den antatt avdøde IS-terroristen som dro til Syria i 2012.

Telemarksavisa skriver:

Talsmann for Telemark Islamsk Trossamfunn, Abdirahman Handulle, bekrefter at telemarkingen besøker moskeen frekvent.

Den siktede mannen har ifølge Handulle ikke vist støtte til terror i moskeen, der nesten alle somaliere i Telemark er medlemmer, men har nylig forandret seg:

Talsmannen har opplevd mannen i 20-årene og familien som hyggelige, men innrømmer at han har sett en endring hos mannen.

– Jeg har merket litt forandringer. Han har fått stort skjegg i det siste.

Mens moskeens talsmann er relativt uanfektet av nyheten om terrorsiktelsen, sier naboene seg svært overrasket.

Da Vasquez oppholdt seg i Syria i 2014, sa to anonyme styremedlemmer for trossamfunnet til Varden at de ikke var blitt oppmerksomme på at han var i ferd med å bli radikalisert, og at den unge islamisten selv måtte «stå for valgene han har tatt».

– Hva tenker dere om de valgene han har tatt?

– Som styremedlem er det en av tingene jeg ikke bør svare på, fordi jeg har et ansvar overfor medlemmene av trossamfunnet. Det kan være veldig skadelig både om jeg hadde svart ja eller nei på om jeg støtter han. Derfor vil jeg si ingen kommentar til det.

Vasquez konverterte svært ung til islam, sluttet seg til Profetens Ummah og hadde kontakt med kjente islamister, uten at det i sin tid ser ut til å ha tent noen varsellamper i moskeen.

Også i tilfellet med den pågrepne østafrikaneren har altså radikaliseringen tilsynelatende gått upåaktet hen internt i trossamfunnet.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 199 til 150 kroner!