Nytt

Klimabrøl-initiativtaker Even Nord Rydningen og organisasjonen hans fikk opptre i fri dressur i 90 minutter på NRK fredag ettermiddag. Her gjør han seg klar til å intervjue noen av demonstrantene. Skjermdump, NRK

NRK sendte fredag en og en halv time klimabrøl-propaganda. Aktivistenes egen videoproduksjon ble sendt usensurert på statskanalen.

– NRK lurer seerne, sier medieekspert Gunnar Bodahl-Johansen.

I 36 minutter sendte NRK den politiske aktørens egne bilder og intervjuer uten å fortelle seerne at det ikke var en NRK-produksjon. Hele sekvensen, på totalt én og en halv time, var merket med samme logo som NRKs nyhetssendinger: «NRK Nyheter» nederst til høyre på skjermen.

I tillegg lå arrangørens Vipps-nummer på skjermen i 48 minutter. Sammen med NRKs logo.

Sendingen begynte som en ren NRK-produksjon, men fra ca klokken 14.58 til ca 16.30 formidlet NRK 2 en direktesending de ikke selv hadde kontroll med. De videresendte rett og slett en ferdig produksjon laget av arrangøren selv – komplett med intervjuer, blant annet med Carl I. Hagen, og forhåndsinnspilte appeller.

Gunnar Bodahl-Johansen. Foto: Jarl Fr. Erichsen / scanpix

Medieekspert og presseetikk-nestor Gunnar Bodahl-Johansen er nådeløs:

– NRK undergraver sin egen troverdighet. Slikt gjør man ikke hvis man har journalistisk integritet. Man overlater heller ikke til Arbeiderpartiet eller Høyre å dekke sitt eget landsmøte, sier Bodahl-Johansen til Document.

Man kan ikke gjøre dette, selv ikke i «den gode sakens navn», understreker han:

– Vi kan ikke slå av på kravene og relativisere nyhetsdekningen. Hvis man tenker: Er det så farlig? Dette er jo ikke en kontroversiell sak? Det er en relativisering vi ikke kan godta. Hvem skal trekke grensen?

36 minutter ut i sendingen la NRK på en tekst som fortalte at dette var bilder fra arrangøren, men det hjelper ikke, sier Bodahl-Johansen.

– Det er ikke greit. Man overlater ikke til en arrangør å dekke sitt eget arrangement.

– Når NRK sender slikt må de gjøre det med egne journalistiske ressurser, og selv ha regien. Hvis ikke forleder man seerne.

– Lurer NRK seerne sine?

– Ja, da blir man lurt.

Bodahl-Johansen er særlig kritisk til at det er NRK som tråkker over de presseetiske grensene:

– Vi må kunne stille det kravet til NRK at de gjør dette selv, med egne mannskaper og i egen regi. NRK finansieres over statsbudsjettet, tidligere gjennom lisens, nettopp fordi vi skal ha en allmennkringkaster. Da må vi kunne forvente at integritet og troverdighet står i høysetet. Da må folk kunne forvente at det vi ser er noe de selv har produsert. Begynner NRK å slurve med slikt, undergraver de sin egen troverdighet.

 

Oppdatering 31.08.19 kl 02.00: NRK er uenig i at klimaaksjonens bilder ble sendt usensurert  på statskanalen: NRK nekter for å ha sendt aktivistenes bilder usensurert: – Vi hadde ansvar for innhold, regi og produksjon

 

Les også