Kommentar

Roger Scruton under Documents møte i Oslo Militære Samfund 25. mai 2011. Det var et viktig statement at Scruton ville besøke oss. Red. traff ham under en konferanse British Council holdt i London, og han sa med en gang at han skulle til Oslo i slutten av mai.

Roger Scrutons bok «Konservatismen» ble levert på døra i dag, og blir sendt med posten i ettermiddag. Det kom inn over 100 forhånds­bestillinger. Jeg vet ikke om vi har forklart dette tydelig nok: Ved å forhånds­bestille gjør dere utgivelsen av bøker mulig. Vi er oppe i et antall som betaler trykkingen og vel så det.

Ved å rasjonalisere driften kan vi i neste omgang tilby en gunstig ordning ved forhånds­bestilling: Fraktfritt og avslag i prisen. En vinn-vinn for både forlag og lesere.

La meg skyte inn: Det de etablerte forlagene såvel som mediene frykter, er at vi får til en syklus hvor utgivelsene betaler seg selv, slik at vi kan bruke overskuddet til å betale for oversettelsen av nye bøker.

Driver forlagene sensur? Norske forlag har systematisk unngått å utgi selv kommersielt lønnsomme forfattere som Thilo Sarrazin (største boksuksess i Tyskland etter krigen), Roger Scruton, Mark Steyn, Douglas Murray, Melanie Phillips og Dinesh d’Souza. Da Jordan B. Peterson dukket opp, så Gyldendal potensialet, men de var for sent ute, og «12 Rules for Life», ble hivd ut på salg. Forlagene vil ikke være utprøvende, og dermed mister de kontekst og bygger ikke opp et marked.

Problemet er inne i hodene på folkene i forlagsbransjen: De er politisk korrekte/venstre­orienterte/identitets­politikere og går i flokk. Slik mediene er, er forlagene. Hvor skal lysstrimen komme fra? Hvem skal lage en råk i isen?

Fortielsen av en konservativ strøm virker også hemmende på den politiske tenkningen og det intellektuelle miljøet. Se på Morgenbladet.

Hvor lenge kan de holde på? Ensformigheten fører til en åndelig forråtnelse og en form for autisme. Kultureliten er ute av stand til å forstå hva som foregår ute i verden, særlig USA.

Ett av utslagene er at folk har sluttet å lese bøker.

Vi tar mål av oss til å spille samme rolle som Pax forlag gjorde på 60-tallet. Du skaper ikke en intellektuell bevegelse uten åndelig føde.

Utskammingen av Samuel Huntington er en skam. Derfor vil vi senere i høst utgi den opprinnelige artikkelen «The Clash of Civilizations?», som sto i Foreign Affairs.

Den kalde krigens viktigste intellektuelle bidrag var da diplomaten George Kennan skrev en artikkel i Foreign Affairs om at Sovjet var en fiendtlig ekspansiv makt, og at svaret måtte bli oppdemming, ikke varm krig.

Vi lever nå i en ny kald krig, og den foregår både innad i Vesten og mellom Vestens sivile samfunn og islam. Det er dette Huntington formulerer, men den norske eliten tåler ikke høre det. De har i realiteten innført en indeks over forbudte bøker, slik inkvisisjonen gjorde. Ingen trengte si det høyt, forlagene gjorde det av egen fri vilje. Derfor er forslag om lovreguleringer nå så alvorlige: Da får man våpenet til å knekte de som forstår hva som står på spill.

Vi beklager at det drøyer med Heges bok. Det første opplaget gikk rett ut, og trykkeriet i Danmark har lengre leveringstid enn det vi bruker i Norge.

Men vi regner med å ha boken på plass til møtet på Senior­senteret på Majorstua fredag 23. august. Da stiller de fleste fra redaksjonen. Christian Skaug vil fortelle om arbeidet med Scrutons tekster og hvorfor han i dag er den viktigste konservative tenkeren i Vesten.

For å få en ide over venstre­sidens herskesyke – for det er hva det er – da vår sønn Odin Fredrik Rustad forsøkte å supplere Wikipedia, oppdaget han at Scruton ikke fantes på den norske versjonen. Det er slik det mentale kartet ser ut: store hvite flekker.

Carl Fredrik Engelstad brukte uttrykk som «hvite flekker på kartet» på 60-tallet. Da var min generasjon i gang med å dekonstruere de mentale strukturene som nordmenn var opplært til og fikk i gave, uten å være klar over det.

Nå lever vi på en branntomt, for å låne et uttrykk fra et stykke av August Strindberg.

Danmarks statsminister holdt en nyttårstale der han sa at det stadig ble mindre Danmark i Danmark: Han kalte det hvite flekker på kartet.

Likevel kunne den samme stats­minister reise til Marrakesh og undertegne en avtale som med sikkerhet vil utvide de hvite flekkene.

Der ligger roten til dagens elendighet, for politikerne er ikke i stand til å erkjenne årsak og virkning.

Det overlater de til konservative, helt vanlige mennesker.

Men hvis ikke de forstår at deres mentale og fysiske eksistens­grunnlag er truet, vil rivnings­arbeidet fortsette.

 

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!