Somalia er en kruttønne. Her viser to fra Puntlands politi frem en improvisert sprengladning de fant og uskadeliggjorde siste uken av juli. Foto: horseedmedia.net

Konflikten mellom brorskapsvennene i Qatar og de andre ikke fullt så brorskapsvennlige i Emiratene utspiller seg ikke bare i Gulfen og i Yemen. I klansterritoriet som kalles Somalia, kriger arabiske land og klaner om penger og makt, med bomber og granater. Det er en beinhard kamp om sunni-islams sjel.

Et lydopptak New York Times har fått tilgang til, indikerer at Qatar sto bak en bombeaksjon i byen Bosaso 10. mai i år. Minst ti mennesker ble skadet i eksplosjonen, som fant sted utenfor rettsbygningen i byen. Opptaket skal være mellom Qatars ambassadør til Somalia og forretningsmannen Khalifa Kayed al-Muhanadi, som er kjent for å stå emiren av Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani nær. I opptaket som New York Times siterer fra, forteller forretningsmannen:

The violence was “intended to make Dubai people run away from there,” he said, referring to the Emirates’ financial capital. “Let them kick out the Emiratis, so they don’t renew the contracts with them and I will bring the contract here to Doha,” the capital of Qatar.

Kontraktene de to snakker om er sannsynligvis kontrakten for utbygging og drift av Bosaso havn. I 2017 fikk det hel-statlige Dubai-selskapet P&O Ports 30 års konsesjon på driften av Bosaso havn. Det kostet dem nær tre milliarder norske kroner (336 millioner USD). Målet er å gjøre havneanlegget til det mest moderne i hele Somalia. Det selv om de allerede driver havnen i Berbera, den viktigste havnebyen i «nabolandet» til Puntland, Somaliland. (Og her kommer enda et kompliserende element inn i bildet; Berbera er nemlig i ferd med å bli Etiopias viktigste havneby!)

I februar i år ble den maltesiske sjefen for P&O Ports i Bosaso skutt og drept. Den somaliske terrorbevegelsen Al-Shabab tok på seg ansvaret. Al-Shabab sluttet seg i 2012 til Al-Qaida, men flere av deres folk, blant annet i Puntland har gått over til sunni-rivalene i IS (Da’esh). Hvem som støtter hvem i denne krigen, er nesten helt umulig å si, men det er ingen overdrivelse å bruke klisjeen om at begge parter fisker i opprørt vann.

«Somalia has become a chessboard in the power game between Qatar and Turkey on the one side and Saudi Arabia, the United Arab Emirates and their allies on the other,» Rashid Abdi, director of the Horn of Africa project at the International Crisis Group, told the BBC.

Hva er det så de kriger om? Bosaso er for de aller fleste med tilhold i Norge en totalt ukjent liten filleby. Men, med snaut trekvart million innbyggere er byen av de viktigste havnebyene i landet som heter… Puntland. Det vil si at landets myndigheter betrakter seg som en selvstendig stat, med eget forsvar, politi, etterretningstjeneste og helsevesen, men verden forøvrig ser det som et selvstyrt område av Somalia. Likefullt feirer de sin 21. nasjonaldag torsdag 1. august i år.

Skiltet til Puntlands senter for godt styresett og anti-korrupsjonsbyrå. Merk flaggene nederst i hvert hjørne. Foto: horseedmedia.net

Artikkelen fra New York Times har blåst nytt liv i propagandakrigen mellom landene som står på hver sin side av den sunni-ideologiske krigen mellom de som støtter Det muslimske brorskapet, og de som ikke (lenger) gjør det. Den åndelige lederen for brorskapet, egyptiske Yusuf al-Qaradawi bor i Qatar, som støttes av Erdogans Tyrkia, som også støtter den FN-baserte regjeringen i Libya, i kampen mot de som står på den andre siden, det vil i første rekke si Egypt, Emiratene og Saudi-Arabia. Proxy-krigene – stedfortreder-krigene – pågår over hele den islamske verden, i Syria, i Yemen, i Libya og nå altså også i Somalia.

Qatar-baserte Al-Jazeera melder ikke overraskende at både Somalia og Qatar på det sterkeste avviser påstandene i New York Times som grunnløse. Dubai-baserte Gulf News og pro-kurdiske Al-Ahval bygger like selvsagt opp under påstandene. Ifølge Ash-Sharq Al-Awsat sier Emiratenes utenriksminister, Anwar Gargash, at artikkelen i New York Times beviser at Qatar er involvert i terror.

Alle vil ha fri passasje på sjøen, men hvem skal garantere den? spurte redaktøren i går. Det kan også være greit å se på hvem som kontrollerer havnene, særlig da containerhavnene. Ovennevnte P&O Ports er ikke inne på Lloyds liste over de ti største container-terminal-selskapene, men det Dubai-kontrollerte selskapet DP World er inne på fjerdeplass.  På sjuendeplass finner vi tyrkiske Yilport Holding.

Hvorfor bør documents lesere – kanskje også våre politikere – bry seg om verdens syvende største container-havn-operatør? Spør havnearbeiderne i Oslo og Drammen. I likhet med norske sjøfolk har de blitt kasteballer i en krig de fleste av oss aner lite eller ingenting om.

Les og støtt document, så kan du finne mer av saker (nesten) ingen andre norske medier bryr seg om:

 

Forhåndsbestill Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!

Les også