Til tirsdag kommer den svenske regjeringen til å vedta å lette på kravene for familiegjenforening. Den midlertidige loven fra sommeren 2016 – med midlertidig oppholdstillatelse som hovedregel – skal forlenges med to år. Men de rødgrønne vil sammen med Centern, Liberalerna og Kristdemokraterna gi gruppen «alternativt skyddsbehövande» samme muligheter som personer med flyktningestatus til å hente sine familier til Sverige.

Familiegjenforening har i mange år utgjort den største andelen av de som har fått oppholdstillatelse i Sverige.

Journalist Anna Dahlberg i den svenske avisen Expressen har i lang tid levert artikler om de negative konsekvensene av masseinnvandringen til Sverige. Hun spør om politikerne ikke ser virkeligheten. Hun skriver oppgitt at Sverige igjen får en ny lov på migrasjonsområdet, i all hast og uten noen som helst konsekvensanalyse:

Återigen får Sverige en ny lag på migrationsområdet som har hastats fram utan någon som helst konsekvensanalys.

Fra høringen til den nye loven, skriver Migrationsverket:

– Vi vill redan nu vara tydliga med att lagen får konsekvenser som vi aldrig sett tidigare, säger Mikael Ribbenvik, generaldirektör vid Migrationsverket.

Ett exempel är den föreslagna lättnaden i begränsningarna för alternativt skydds­behövande att återförenas med sina familjemedlemmar. Förslaget innebär att det kommer att genomföras betydligt fler prövningar av referenspersonens utsikter att beviljas permanent uppehållstillstånd.

Många av de som flydde krigets Syrien och fick asyl i Sverige åren 2014-2015 fick status som just alternativt skyddsbehövande. I år kommer Migrationsverket pröva över 30 000 förlängningsansökningar.

De som har blitt gitt status «alternativt skyddsbehövande» utgjør den største gruppen av migranter til Sverige. Når disse nå skal få anledning til familiegjenforening, så vil det blir snakk om flere hundre tusen mennesker.

På fredag presenterte Morgan Johansson (S) retningslinjer til den fremtidige svenske innvandringspolikken. Igjen er oppdraget å skape en «langsiktig holdbar politikk». Anna Dahlberg skriver:

Men inget talar för att det kommer att lyckas den här gången heller.

Hun er oppgitt over hvor bekymringsløse direktivene er. Det tas ingen lærdom av tidligere erfaringer.

Det som är slående vid läsningen av de elva sidor långa direktiven är bekymmerslösheten. Här syns inga spår av migrationskrisen hösten 2015 och de påfrestningar som det historiskt höga mottagandet alltjämt innebär.

Da Sverige som eneste EU-land tilbød alle syrere permanent oppholdstillatelse i september 2013, skapte det et enormt trykk. Idag utgjør syrerne den største innvandrergruppen i Sverige med 185 991 personer notert i folkeregistreret. Det kjennes som om de rødgrønne og støttepartiene Centern og Liberalerna har sovet under en sten de siste årene, skriver Dahlberg.

Den generøse svenske staten støtter seg på Salvini og Erdogan som har stengt veiene til Sverige via Middelhavet, skriver Anna Dahlberg. Hennes konklusjon er klar: Svenskene kan være en humanistisk stormakt – men bare så lenge de inhumane vokter den ytre grensen.

Sverige kan vara en humanistisk stormakt inom migrationspolitiken – så länge de inhumana vaktar den yttre gränsen.

Expressen

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂