– Sveriges uansvarlige innvandringspolitikk rammer nå Norge, sier Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Engen-Helgheim.  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Jon Helgheim raser mot svensk innvandringspolitikk. Familiegjenforening via Sverige, den såkalte «EØS-løsningen» rammer Norge, påpeker han.

Det finnes nasjoner som ikke tar ansvar i det hele tatt, og som ødelegger for andre nasjoner. Norske politikere må ta affære overfor Sverige, sier Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim til TV 2:

– Jeg mener vi må sette betydelig press på Sverige for at ikke de skal føre en politikk, som allerede har gjort stor skade internt, også skal spre seg utover landegrensene.

Norske statsborgere flytter til Sverige for å få familiegjenforening med ektefellen der. Etter at de har fått opphold i Sverige kan de norske borgerne ifølge EØS-reglene flytte tilbake til Norge og ta ektefellen med seg, den såkalte «EØS-løsningen».

TV 2 har blant andre møtt Lene Skogstad Essabri (30) som flyttet til Charlottenberg for å kunne bo med sin marokkanske ektemann Mehdi Essabri der.

SVs Karin Andersen mener at nordmenn som «lever i kjærlighetseksil» i Sverige viser at reglene for familiegjenforening i Norge er for strenge.

Helgheim er mildest talt uenig. Han mener svenskene ødelegger for Norge med en uansvarlig og slepphendt innvandringspolitikk, og er redd «EØS-løsningen» skal bli enda mer populær.

– Det er en utvikling jeg har fryktet skulle komme fordi Sverige har en uansvarlig innvandringspolitikk, hvor de altfor lett gir opphold i Sverige, enten det er asyl eller familiegjenforening. Det er for det første uansvarlig overfor egne borgere i Sverige, men det er også uansvarlig overfor naboland som Norge og Danmark, som kommer til å få konsekvenser på grunn av den slepphendte politikken Sverige fører.

Han viser til at Norge har strammet inn på familiegjenforening, men ikke nok. Det er fortsatt stor innvandring i form av familiegjenforening, påpeker Helgheim. Det kan ikke fortsette, det må strammes inn mer, sier han.

Helgheim understreker at han ikke kritiserer nordmenn som bruker «EØS-metoden». Dette er politikernes ansvar, fremholder han.

– Vi kan gjerne se på andre måter å stramme inn på, for innvandringen i Norge har vært for høy i mange år og det må strammes desto mer inn i framtiden, for at vi ikke skal se den utviklingen de har i andre land, sier Jon Helgheim.

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.