Etter en lang natt med forhandlinger måtte EUs finansministre gi opp. De vanskeligste spørsmålene i diskusjonene om et nytt eurobudsjett er fortsatt ikke løst.

– Styrking av euroen er åpenbart et tema som holder oss våkne om natta, sa eurogruppens president Mario Centeno spøkefullt da han møtte pressen fredag morgen.

Etter forhandlinger natta igjennom kunne han melde om «et antall små skritt» i riktig retning.

– Men mer arbeid trengs, konstaterte Centeno.

Det var forslaget om et separat budsjettinstrument for eurosonen som var tema for diskusjonene.

Hvor skal pengene komme fra?

Det er nå enighet om mange av hovedelementene i det nye budsjettinstrumentet. Men det vanskeligste problemet er fortsatt uløst, nemlig hvor pengene skal komme fra.

Finansministrene sender nå ballen videre til stats- og regjeringssjefene, som ventes å ta opp igjen diskusjonen allerede på EUs toppmøte i Brussel neste uke.

– Dette var det beste kompromisset vi kunne oppnå slik situasjonen er i dag. Vi må ikke glemme at enkelte ministre og enkelte medlemsland har vært helt mot ideen om et eurobudsjett, sa EUs finanskommissær Pierre Moscovici på pressekonferansen fredag morgen.

Innlemmet i EU-budsjettet

Pengene til det nye budsjettinstrumentet for eurosonen skal i utgangspunktet komme fra EUs ordinære budsjett.

Men enkelte medlemsland mener det også bør åpnes for å fylle på med andre midler enn de som kommer direkte fra EU-budsjettet, i håp om at dette vil gjøre det mulig å skalere opp eurobudsjettet over tid.

Spesielt Frankrike har ivret for et høyt ambisjonsnivå, mens land som Nederland har strittet kraftig imot.

Ingen stor bazooka

Budsjettmidlene skal i første rekke brukes til å fremme økonomisk utjevning og styrke konkurransekraften.

Men planen er allerede betydelig utvannet sammenlignet med ideene som opprinnelig ble lagt fram i 2017.

– Det blir ikke den store bazookaen som enkelte ventet, sa en EU-kilde under en pressebrifing i forkant av finansministermøtet i Luxembourg.

– Det vil starte i det små, men kan vokse seg større etter hvert.

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.