Jonas Gahr Støre besøker klubben på Aker Verdal 11. april. Foto: Ole Martin Wold/NTB Scanpix

Partiene har panikk over at bompengepartiene stormer frem. Flere steder snur partiene 180 grader. Det gjelder Høyre i Drammen og Ap i Stavanger/Sandnes. Hvordan reagerer velgerne på slik vingling?

Det virker ikke tillitsvekkende når partiene snur på tunge områder som infrastruktur og klima. De to er koblet sammen og bilistene har fått en moralsk møllestein rundt halsen: De som kjører fossilbiler er skyldige og skal betale det hvite ut av øynene. El-bilister slipper, de er på parti med fremtiden.

Så kom fremtiden litt for fort, og finansminister Siv Jensen oppdaget plutselig et inntektsbortfall på tre milliarder grunnet engangsavgifter.

Velgerne oppdager at politikerne ikke mener hva de sier og gjør: De har ett standpunkt til de har et annet. Men når dette også gjelder verdispørsmål som veier og klima. Hva da med innvandring?

Ville politikerne skiftet kurs like brått hvis velgerne reiste seg i protest på samme måte som bompenger?

Det skal ikke utelukkes. Det vi har sett er at politikerne er svake og omskiftelige.

Bompenger selges som om det gjaldt å redde verden. Det har mye til felles med innvandring: Det er hevet over kritikk.

Men når velgerne reiser seg, får pipen en annen lyd.

Er ikke dette et kjennetegn på populisme, at man løper etter velgerne og sier det man tror de ønsker å høre?

Kan det komme som noen overraskelse at velgernes lommebøker har et smertepunkt?

Hva da med det kulturelle og verdimessige smertepunkt? Det finnes også, men er vanskeligere å artikulere fordi det gjelder forholdet mennesker imellom.

Når politikerne skifter kurs så fort er det ikke sikkert at tilliten styrkes.

En som vil være smart og forvandle nederlag til seier er Jonas Gahr Støre. Han dukker opp med veiprising og et «riv alle bommer» og får det til å høres ut som han er langt mer fremsynt enn alle andre.

Men hvor har Ap vært i alle år med utbygging av bompenger? Det var vitterlig ordføreren i Sandnes Stanley Wirak som sa de hadde levd i en boble og bare vedtatt den ene bompakken etter den andre. Det var ikke Støre.

Slik vil Støre løse bomkrisen: – Riv bommene

Støre er overhodet ikke bekymret for at veiprising går på personvernet løs. Han viser til anonymisering av data når de sendes inn til Vegvesenet.

– Ja, Datatilsynet har svart at det er innenfor, så lenge dataene blir i bilen og overføres anonymisert til de som skal drive innbetaling, Vegvesenet.

Så enkelt skyfles betenkeligheter til side om et system hvor bilene utstyres med en GPS som vil registrere alle bevegelser. Ut fra erfaring kan vi si at det vil være verktøy som enkelt kan åpne en anonymisert konto og gi dem informasjonen som man ønsker. Hvor og med hvem?

Dette åpner for det totale overvåkingssystem.

Vi så det samme da skattedirektør Hans Christian Holte ble intervjuet av Aftenposten om det kontantløse samfunn. Holte ble ikke spurt om de politiske betenkelighetene i et samfunn der myndighetene sitter med bukten og begge endene.

Igjen viser politikerne og byråkratene at de ikke forstår hva som er det viktigste i et demokrati: Borgernes frihet. Det koster dem ikke en cent å gi den vekk.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂