Foreløpig er det kun i Frankrike at gule vester har manifestert seg. Men et påtvunget grønt skifte som betyr skyhøye avgifter kan vise seg å være eksplosivt også i land som Sverige. Det er grenser for hva folk finner seg i. Her Paris 8. februar.

Svenske Samhällsnytt melder at Facebookgruppa «Bensinopprøret 2.0» på kort tid har samlet over 600.000 medlemmer, og lørdag 18. mai gjennomførte man de første aksjonene i flere byer i Sverige, ikledd gule vester. Misnøyen med svenske drivstoffpriser er stor, og prisen på en liter bensin i Jämtland er rapportert til 17,80 svenske kroner, hvorav avgifter utgjør 64 prosent av prisen.

Det var i november i fjor at de gule vestene i Frankrike startet sin kamp for lavere bensinpriser, men den har utviklet seg til å bli en protest mot maktmisbruk, elitisme og sosial urettferdighet, og målet er at franske borgere skal få retten til å fremme lovforslag direkte, uten å måtte gå omveien om politikerne.

Nå sier arrangørene i Sverige at bevegelsen kommer til å vokse og de vil fortsette med protestene allerede neste helg utenfor Riksdagen i Stockholm, med en påfølgende demonstrasjon på Sergels Torg 31 mai. Ikke overraskende har statsminister Stefan Löfven (S) sagt blankt nei til kravet om avgiftskutt på drivstoff.

 

Kjøp T-skjorten «gul vest» her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂