Det er ikke ofte man orker å se en sending med TV2-nyhetene fra start til slutt. Onsdag denne uken bet vi tennene sammen og bestemte oss for å prøve. Det blir en stund til neste gang. Hvilket absurd land er det vi befinner oss i – der det følgende er «dagens nyheter» i landets nest største nyhetskanal?

Det starter med en alvorstynget nyhetsoppleser Sturla Dyregrov som ser oss dypt inn i øynene, og vi forstår at dette blir alvorlige greier. Så er vi i gang med dagens hovedoppslag, og det er – nok en gang – de såkalte IS-barna. Men i dag er det ekstra, ekstra viktig, og Dyregrov legger inn et ekstra gir både i sin mimikk og sitt tonefall.

«Mange har engasjert seg for å få hjem barn av norske IS-krigere fra flyktningleire.»

Saken er egentlig en «gladnyhet», sett med TV2s øyne. For det handler først om svenske Patricio Galvez, kjent som «morfaren» fra de seneste ukers intense mediekampanje, og han har nemlig nådd sitt mål. Han har klart å hente ut 7 norsk/svenske barnebarn fra flyktningleiren Al Hol, og kursen settes snart mot Sverige.

«En morfars kamp har lykkes»,

fastslår nyhetsoppleser Sturla Dyregrov med patos i røsten. Det er så verden står stille et øyeblikk. En morfar har lykkes.

Morfaren selv har naturligvis en appell å komme med, og det er da vi forstår hva som har vært hensikten med innslaget. I grunnen har vi forstått det fra første stund:

«Jeg håper Sverige, Danmark og Norge henter sine barn så fort som mulig»,

sier morfar Patrizio Galvan.

Kl. 21.05: Tid for grilling av Erna

Dette er langt fra noe sololøp fra Dyregrovs side. Et helt «lag» av aktivist-journalister i TV2 er mobilisert for den gode sak.

Nå overtar Ove Hågensen fra Stortinget, der han på en svært pågående måte nærmest roper ut indignerte spørsmål til statsminister Erna Solberg om denne saken. Han fremstår omtrent som en hissig aktor i en sak om barnemishandling. Merkelig nok er hans hovedpoeng i intervjuet å avdekke om det er uenighet i regjering om hvordan saken skal håndteres.

«…men jeg spurte om det er uenighet i regjeringen…»,

avbryter Hågensen nok en gang.

Etter hvert blir Erna rett og slett lei av dette gjentatte spørsmålet fra Hågensen, så hun bare går sin vei, ganske enkelt. Nok er nok, selv for tålmodige Erna Solberg. Hågensen står igjen med et litt fårete flir. Vi vet ikke helt om vi skal le eller gråte.

Kl. 21.06: Kadafi Zaman ut på banen

Sturla Dyregrov overlater stafettpinnen til nestemann i dagens utgave av TV2s kampanje for de såkalte IS-barna.

Journalist Kadafi Zaman kan, også han med alvorstung mine, opplyse om at TV2 vet at det finnes så og så mange norske IS-mødre med så og så mange barn i Al Hol-leiren. Han avslutter med å oppsummere at det skal være ca. 40 barn som «har tilknytning til Norge».

Budskapet er ikke til å misforstå i dag heller: Så da er det jo bare å hente dem hjem, og det så fort som mulig, ikke sant?

Kl. 21.08: Rabiestilfellet – kort innslag

Vi får vite at den avdøde kvinnes foreldre er fornøyde med hvordan hun ble behandlet på sykehuset. Greit innslag om trist sak, men sant å si var det ikke essensiell informasjon hva foreldrene mente om sykehusoppholdet.

Kl.21.09. Frigjøringsdagen  – veldig fort unnagjort

Joda, TV2 har visst fått med seg at 8. mai er Norges frigjøringsdag, og har et meget kort innslag på under minuttet. Noen marsjerer litt, og en offiser er fornøyd med dagen. Ikke så mye å snakke om, for TV2, dette.

Kl. 21.10: Tid for medfølelse igjen – ballettjenta som ikke får gå på riktig skole

Nå blir det viktigere saker her: Den 13-årige jenta Maha bosatt i Bærum er glad i å danse ballett, et «supertalent», ifølge Sturla Dyregrov. Nå kommer hun ikke inn på Ruseløkka skole i Oslo, og det passer dårlig med hennes fremtidsplaner som danser. Vi er hjemme hos hennes familie, der moren Afshin Khan Rashid klager over det hele.

Etter hvert klippes det over til Oslos ordførerkandidat Saida Begum, og hun erklærer at barn må få mulighet til å «oppnå sine drømmer». Hm, ja. For TV2 var denne ikke-saken faktisk mer enn tre ganger så viktig som at Norge feiret sin frigjøringsdag.

Kl. 21.13: Og nå – over til Bygdepride!

Neste stor-sak for TV2s nyhetsredaksjon denne kvelden er at det har vært avholdt Bygdepride (arrangement for homofile) på Sunnmøre. Vi får høre at det er fint at det ikke bare er i byen man kan være homofil. Det veives med regnbueflagg, og alle står på for saken.

Kl. 21.15: Det er fortsatt noen minutter igjen av «nyhetene», men vi orker ikke mer

Vi trodde vi skulle holde ut til værmeldingen, men sorry, det gikk bare ikke. Lidelsen må ta slutt. Vi slår over på noe annet, hva som helst. Selv NRK klarer bedre enn dette.

Har det ikke skjedd noe i verden? Ingen nyheter?

Svært lite av det TV2-nyhetene fyller hovedsendingen med, er altså reelle nyheter. Det aller meste er enten politisk misjonering, eller det er det man må kalle uvesentligheter og pjatt.

Hva annet kunne man i stedet informert sine nyhetssøkende seere om?

Kanskje noe om det annullerte valget i Tyrkia, som mer profesjonelle nyhetskanaler i resten av verden er opptatt av? Hva med det forestående EU-valget? Noe om valget i Sør-Afrika? Borgerkrigstilstanden i Venezuela? Handelskrigen mellom USA og Kina?

Har det virkelig ikke skjedd NOE i USA, Europa, Asia eller resten av verden – som denne liksom-nyhetskanalen evner å fortelle om? Er en ballettdansende 13-åring fra Bærum, en morfar fra Sverige og en homsefest på Sunnmøre det viktigste som har skjedd i verden den 8. mai 2019? Virkelig, TV2?

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂