Tavle

En Høyre-ledet regjering presterte å fornye åremålet til den åpenlyst venstreorienterte Thor Gjermund Eriksen. Seks år var ikke nok. Nå sitter den tidligere SV-eren til 2025. Dette føyer seg inn i rekken. Blodrøde Aslak Sira Myhre ble satt til å styre Nasjonalbiblioteket.

Morgennyhetene pleier å være dagens NRK-dose. I dag var radioen død. Jeg tenkte: – Pokker heller, nok en Pirelli-radio er kaputt! Men så kommer jeg ut i bilen, og der er det heller ikke lyd. Nå sitter jeg ved en tredje radio, og lyden kommer og går. Dette er NRK med et budsjett på 5,6 milliarder kroner.

Når man blir irritert, tenker man bakover på den oppsamlede mengden irritasjonsmomenter. Den mest arrogante feilen var selvsagt nedleggelsen av FM-båndet. Med dét viste ledelsen at de er blitt som politiske myndigheter i resten av Vesten: De hører ikke lenger på hva folk mener. De er ikke interessert. De vet best.

NRK mistet mange lyttere, som ikke kom tilbake. Folk gidder ikke bruke 5000 kroner for å få radio i bilen. De hører heller på podcast-er eller musikk. En måling for et års tid siden viste at rundt 23 prosent av lytterne ikke lenger stoler på NRK. Som Toppen Bech sa til Dagbladet nylig: «NRK er ikke hva det var». Dagbladet fulgte ikke opp. Den avisen er heller ikke hva den var.

På toppen av det hele skal man nå avskaffe lisensen og fra neste år innføre koppskatt: Alle må betale 1700 kroner til NRK. Over skatteseddelen. Avisene skrev mye om mediemeldingen, men ble svevende når de skrev om koppskatten.

Selvfølgelig. Dette er sosialdemokratiet som legges om i autoritær retning. De vet, og vi vet: De har ikke folk med seg, for de bryr seg ikke om hva folk mener. Det gjelder bomringer, vindmøller, trygghet, skole, umuliggjøring av å ha vanlig bil (i nabolaget er det bygget en veistump hvor fortauet er nesten like bredt som veibanen, slik at biler får revet av speil når de møtes). Avgifter galopperer.

Tror noen folk er dumme? Dét gjør de, tydeligvis. De på toppen tror ikke at folk en dag vil si: – Nå er det nok!

Myndighetene følger prinsippet «tar du den, så tar du den». Det var samme politikk som førte til opprøret med de gule vestene i Frankrike. Folk fikk nok.

Myndighetene tenker at Norge er så grisgrendt at folk ikke kommer til å reagere.

De feilregner på ett punkt: De tror folk er dumme.

De kan komme til å få seg en overraskelse.

Forhåndsbestill Oriana Fallacis bok her