Sakset/Fra hofta

Det ser ut til at Documents styreformann og advokat Trond Ellingsen kan få sitt ønske oppfylt raskere enn han forventet. Etter at Ellingsen ble utnevnt til medlem av Utlendingsnemnda for en drøy uke siden, ville Dagbladet undergrave hans utnevnelse og erfaring.

Dagbladet kalte Ellingsen en Frp-politiker og islamkritiker i sitt innlegg, og «glemte» å opplyse at han har vært advokat i 30 år, at han sitter i kommunestyret i Asker, at han har sittet i innvandrerrådet i Asker i mange år og i dag sitter i to statlige styrer: Sykehusapotekene HF og GIEK Kredittforsikring AS.

Men advokat Ellingsen hadde allerede forutsett Dagbladets negative vinkling og ønsket ikke noe intervju i Dagbladet. Til avisens Gunnar Thorenfeldt sendte han en tekstmelding hvor han skrev:

«Jeg har svært lite til overs for den avisen du jobber i og håper at nedgangen i avisens opplagstall fortsetter. Det kan egentlig ikke gå fort nok. For 20-30 år siden var Dagbladet en respektert kulturavis som jeg ofte kjøpte. I dag er det en slags Se og Hør i avisformat. Mitt råd til deg er at du forlater det synkende skip mens det ennå er tid».

Og nå haster det. Nettavisen skriver:

Det brutale fallet i både opplag og inntekter gjør at Dagbladet nå vurderer dyptgående grep som totalt vil endre mediehuset på Hasle i Oslo.

For virkelig å sette fart på papirdøden, har Dagbladet bestemt at papirutgaven blir 5 kroner dyrere (prisen går opp til 35 kr) og at deadline bli kl. 18 dagen før.

– Lykkes man ikke med prisøkningen, er det konkrete planer for å kutte utgaver. Fortsetter opplagsfallet ytterligere, sier en av planene at Dagbladet blir ukeblad, ved at bare lørdagsutgaven består på papir. All annen journalistikk konsentreres så om Dagbladet.no, sier Nettavisens kilde.

Å, bare få det overstått. Ingen grunn til å seigpine papirutgaven. Sett prisen til 100 kroner og deadline til klokken 13 dagen før. Gjør kort prosess.

Sjefredaktør John Arne Markussen bekrefter det vi lenge har visst: Avisens funksjon i dag er ikke nyheter. Okay, da, han siktet nok bare til papirutgaven : )

– Avisens funksjon i dag er ikke nyheter. Den har en helt annen funksjon. Nyheter i dag er digitalt, fortsetter Markussen.

Vi forstår ikke helt hva som så blir slått fast: at papirutgaven går godt økonomisk, men det skal allikevel nedbemannes. Har de ikke fagforeninger lenger?

– I dag går papiravisen veldig bra – godt økonomisk, så det er ingenting som er konkret. Det er klart at det på et eller annet tidspunkt vil komme en frekvensendring, sier han.

– Vil det få konsekvenser for bemanningen?

– Ja, når du kommer så langt, vil det bety noe for bemanningen …

– … det betyr nedbemanning?

– Ja, det gjør det. Vi er vel de eneste i 2016 som ikke har gjennomgått en nedbemanning, sier Markussen. (Dette er upresist. Nettavisen har ikke nedbemannet i 2016, red.anm.)

Nettavisens kilde hevder at Dagbladet har solgt under 20.000 eksemplarer på enkeltdager, men dette benekter Markussen å kjenne noe til (en sjefredaktør som ikke vet hvor mange aviser han selger?). Oi, Markussen: Snittsalg er ikke det samme som salg på enkeltdager.

– Nei, det stemmer ikke. I hvert fall ikke som jeg vet. Snittsalget ligger atskillig høyere enn det, sier  sjefredaktør John Arne Markussen.

Dagbladet har lenge vært i utakt med leserne og har distansert seg enda lenger vekk fra dem ved å fjerne kommentarfeltet, som virkelig hadde korrektiv og et underholdende innhold.

De kan snart sitte i redaksjonen og mimre over tiden da leserne trodde på alt avisen skrev. Alt var så mye bedre før disse dumme leserne ville ha et ord med i laget!

Dagbladet synker, mens Document øker. Jo’a, det går den rette veien.

Nettavisen