Kommentar

Tidligere har jeg vært en svoren lytter av NRK Radio. Dagen startet med NRKs morgensending og gikk over i Sånn er livet, Her og Nå og Dagsnytt Atten. Pluss selvsagt Dagsnytt dagen gjennom.

Slik er det ikke lenger. Avvenningen har skjedd gradvis. Noe skyldes endrede tidspunkt, overdreven bruk av jingels, og en generell forflatning. Men mest skyldes politiseringen. Den har vært konstant i mange år. I gamle dager, da Norge hadde en liberalistisk organisasjon kalt Libertas, forsøkte man å dokumentere NRKs tendensiøse dekning. Den avgikk ved døden. Kristelig lytteforening hører vi heller ikke mer til. Opposisjonen er m.a.o borte, samtidig som NRKs politisering er blitt massiv.

Det selektive utvalg gjester og programledernes systematiske fortegning er blitt enda noen hakk verre etter 22/7. Det er ikke bra for en statskanal. Det er heller ikke bra for Ap og sosialdemokratiet. De to er siamesiske tvillinger. NRK er his masters voice. Går den ene nedenom vil det rive den andre med seg.

Etter 22/7 ble NRK et instrument for kampen mot høyresiden, i god gammel agitprop-stil. Brennpunkt-programmet laget av Frode Nielsen viste at man holder koken.

Men en mediebedrift må idag regne med at mottakeren har korrigerende informasjon fra alternative kilder. Hvis man fremstår som bevisst villedende vil tilliten forsvinne. Og hvem gidder å bruke tiden på en propagandakanal?

Det var en tid da det skjerpet tanken å høre på NRK. Man lærte seg å dissekere argumentene og gjennomskue strategien. Det samme gjelder for øvrig avislesning. Men det kommer til et punkt hvor man er utlært, hvor det ikke gir noe videre utbytte. Stikkprøver er nok til å fortelle om noe er i endring. Det kommer små drypp: Søndagsrevyen hadde en reportasje som viste effekten av organisert menneskesmugling inn i New Mexico. Folk i området var utrygge. Plutselig forsto man at det ikke lå ond vilje bak Arizonas lovforslag om kontroll med de illegale. Assosiasjonen hos seeren gikk uvegerlig til eget land. Er det ikke en organisert menneskesmugling som foregår også hit? Men langt kan ikke NRK gå. Da kunne seeren får farlige «ideer» i hodet.

Eva Norlund er programleder av Søndagsavisen, og skulle ta tempen på demokratiet, med tidligere SV-leder Erik Solheim og professor ved Oxford Stein Ringen. Hva nu? Jeg hørte Solheim si at vestlige demokratier ikke var samme selvfølgelige forbilde som før. «Mange» mente at et land som Kina bød på en annen konkurransedyktig modell. Virkelig? Jeg spisset ører. Hvem er det som beundrer Kina? og ikke bare vil ha investeringene og pengene deres? Solheim nevnte «Vietnam» som et annet foregangsland. Jeg trodde ikke mine egne ører. Vietnam? Det korrupte Vietnam? Skal det være en modell? Det lød mer og mer tullete.

Det toppet seg da Solheim sa at Kina også kunne vise seg å overgå Vesten når det gjaldt å vise hvordan man løste miljøkrisen. Da orket jeg ikke mer og slo av. Det kommer til et punkt hvor samtalen går over i «inanities». Hvis man lytter på tøv blir man selv stupid.

Litt senere, påskrudd igjen, var samtalen kommet til den arabiske våren og Anne Synnevåg lurte på om den var i ferd med å bli en skuffelse. Nei, det var for tidlig å si. Nå hadde jo Brorskapet vunnet et demokratisk valg, så man måtte vente og se tingene an. Brorskapet hadde jo Tyrkia som forbilde, og der hadde jo Erdogan og AKP vist at islamisering godt kunne forenes med demokrati. Dessuten hadde Tyrkia hatt en «fantastisk» økonomi. Dette sa først Solheim før det ble gjentatt av Ringen. Jeg mistet all respekt for mannen. Fredag fortalte forfatteren Asli Erdogan om undertrykkelsen i Erdogans Tyrkia på konferansen All that is banned is desired. Det var en forferdelig historie. 76 journalister sitter fengslet. Det er mishandling og tortur, og lov og rett er en vits. Det er dette eksperimentet Thorbjørn Jagland og Erik Solheim og Oxford-professoren holder frem. Det har de gjort i lang tid, og de er immune mot informasjon. De vil ikke opplyses.

Slike mennesker går det ikke an å høre på. Slike institusjoner går det heller ikke an å finansiere. NRK som statsfinansiert institusjon bør avskaffes i sin nåværende form. Det er en trussel mot ytringsfrihet og fri informasjonsflyt.

For en tid tilbake tok jeg meg sammen og studerte hvordan Pinelli-radioen kan ta inn via nettet. Vips lød BBC World Service fra London, helt uavhengig av Marienlyst.

Det later til at hverken NRK eller de andre mastodontene forstår hvilken makt brukerne har fått.

Mediene ikke bare skuffer. De begår kontraktsbrudd. Statskanalen er finansiert av skattebetalerne, og skulle tjene både dem og demokratiet. Men i likhet med Ap og sosialdemokratiet tror de det er deres penger, deres makt. De er blitt formyndere. Mens valgfriheten er blitt større er de blitt låst i hodene sine og tror ingen ser det.

Døgnet har ikke fått flere timer. Kvalitetsbevissthet og dyrebar tid gjør at en blir mer kresen, noe som for mitt vedkommende vil si utenlandske nyhetskilder, podkaster, og spotify. Hvorfor skulle jeg betale for noe jeg ikke bruker, eller som endatil motarbeider det jeg står for?

Disse spørsmålene vil stadig flere stille seg, etter å ha kommet til samme konklusjon.

Det kalles frihet.

Desillusjoneringen med NRK og avisene er en stor spiker i den sosialdemokratiske felleskista. Men det var ikke «vi», brukerne, som gikk vår vei.

Les også

-
-
-
-
-
-