Kultur

Angela Merkel som hovedperson i ny opera og som glamourgirl i fornemt operapublikum!

Et nederlandsk teater i Utrecht har nylig hatt premiere på en ny opera, beskrevet som en Wagnerian electro-opera, om Angela Merkel. Hvem som er ansvarlig for musikken har jeg ikke kunnet finne ut foreløpig.

Operaen fokuserer på henne som den mest innflytelsesrike kvinnen i dagens politiske verden, på hennes kamper for å nå så langt, og på hennes kommende avgang. Særlig legger den vekt på flyktningkrisen i 2015 og på hennes berømte Wir schaffen das!

Vi vil også få oppleve euro-zonens økonomiske problemer, et EU tilsynelatende i sammenbrudd og Merkels konflikter med Vladimir Putin. Sistnevnte fremstilt som en devil-like charakter.

Av for meg uforståelige grunner spilles (synges) Merkels rolle av en mannlig skuespiller. Å la menn, eventuelt kastrater, ta kvinnelige operaroller, trodde jeg ellers de fleste sluttet med for lenge siden. Men gamle misforhold kan åpenbart bli som nye, liksom gammeldagse religioner?

Denne operaen turnerer nå i Nederland frem til midten av mai. Bare ta turen den som vil!

I Norge derimot, i selveste Operaen i Oslo, spiller Angela Merkel seg selv på tilskuerplass. Ifølge Die Welt viser hun her sin (hittil uoppdagede?) sexappeal via en dyp, veldig dyp, utringning. For tiden er både tyske og engelske aviser opptatt av Merkels bryster og dybder i Den norske opera, og engasjerte debatter pågår.

Hvem skulle vel trodd at Merkel skulle få et ettermæle i verdens operahus!

Og siden det ovenfor er tale om Wagnerian, så er det vel tillatt å ta med et lite klipp fra Wagners opera Lohengrin – uten noen som helst sammenligning på noen som helst måte for øvrig.

Ortruds arie:

Entweihte Götter! Helft jetzt meiner Rache!
Bestraft die Schmach, die hier euch angetan!
Stärkt mich im Dienste eurer heli’gen Sache!
Vernichtet der Abtrünnin’gen schnöden Wahn!
Wodan! Dich Starken, rufe ich!
Freia! Erhabne, höre mich!
Segnet mir Trug und Heuchelei,
dass glücklich meine Rache sei!

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Les også