Advokat Oscar Ihlebæk er forsvarer for den 39-årige iraneren.

Politiet trodde det var umulig å returnere asylsøkeren til hjemlandet, men har ombestemt seg. Iraneren skal nå befinne seg i transittleiren på Trandum.

Fredag ble han varetektsfengslet for fire uker med henblikk på utvisning, skriver Sarpsborg Arbeiderblad (bak mur).

Politiet i Sarpsborg oppsøkte iranerens bolig for et par uker siden for å pågripe ham. Han var da etterlyst og begjært utvist fra Norge etter avslag på asylsøknaden.

Da de ransaket boligen fant politiet våpen, sprenglegemer og betydelige mengder narkotika. Det ble også tatt beslag i penger.

– Vi mener han er en del av et tung belastet, kriminelt miljø, sa kriminalsjef Kai Andersen etter tilslaget mot boligen.

Iraneren ble da varetektsfengslet for to uker, fredag ble fengslingen forlenget med fire uker.

Iraneren har bodd i Norge i 23 år, men ble utvist fra Norge i mars 2009. Han har imidlertid ikke villet samarbeide om retur. Under rettsmøtet forklarte han at han ikke har noen tilknytning til Iran etter så mange år i Norge. Han sa også at Iran ikke vil ta imot ham, ifølge SA.

Men effektuering av utvisningen ble lagt på is etter at politiet for et par uker siden fikk beskjed om at 39-åringen ikke kunne returneres til Iran.

Nå skal politiet imidlertid ha funnet en åpning som gjør det mulig å få sendt mannen ut av Norge. Dermed ble mannen varetektsfengslet på nytt, nå med henblikk på utvisning. Han skal nå være plassert i transittleiren på Trandum, erfarer Sarpsborg Arbeiderblad.

Fengslingskjennelsen vil bli anket, varsler iranerens advokat Oscar Ihlebæk:

–  Min klient er verken i besittelse av norsk pass eller iranske papirer. Nå er det opp til politiet å komme opp med noe som gjør at Iran vil ta imot ham. Selv er han sikker på at de ikke vil ha ham i Iran, og at han vil bli med tilbake i det samme flyet som eventuelt kommer ned med.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂