Nytt

Svenskene tror ikke lenger på en positiv økonomisk utvikling i Sverige. Så sent som i september i fjor svarte 30 prosent at de trodde at økonomien ville forverre seg i løpet det neste året. Nå er det tallet oppe i 49 prosent, viser en ny måling av Demoskop. Folk har blitt mer pessimistiske på svært kort tid.

– Man får säga att det är en relativt snabb förändring som har kommit. Fram till valet fanns det en hygglig jämvikt mellan ekonomiska optimister och pessimister, men under hösten och vintern har allmänhetens förväntningar på vad som ska hända med Sveriges ekonomi blivit markant dystrare, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

– Om man ser till rent ekonomiska frågor har det faktiskt funnits en ganska solig inställning. Jobben, statens finanser, att det kommer att bli mer kvar i plånboken framöver, sådant har brukat höra till de allra största väljarfrågorna. Men under ett par år har det där fallit i skymundan.

I februar i fjor mente kun 26 prosent at Sveriges økonomi ville forverre seg:

Det råder pessimisme også for lønnstakernes privatøkonomi. 24 prosent sa i september at de trodde at privatøkonomien ville bli dårligere i løpet av det nærmeste året. I februar er tallet steget til 37 prosent.

Det er meldt om høyere avgifter og skattenivå fra Löfvens regjering. Finansminister Magdalena Andersson (S) avviser at det finnes noen sammenheng mellom forslaget til statsbudsjett og den økende uroen for svensk økonomi. Hun mener istedet at Brexit påvirker svenskene.

– I huvudsak skulle jag tro att det är världsläget, dels den dämpade utvecklingen men också det upptrappade tonläge vad gäller internationell handel. Vi närmar oss också Brexit som riskerar att bli avtalslöst. Det är klart att det påverkar.

Ifølge finansminister Andersson skal den kommende store skattereformen hverken høyne eller senke skattetrykket:

– Vi kommer genomföra en del skattesändningar vid årsskiftet som kommer. Senare under mandatperioden har vi sagt att vi ska genomföra en stor skattereform och utgångspunkterna för den står det att vi varken ska höja eller sänka skattetrycket.

Expressen

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!