Tavle

Oppmerksomme Document-lesere vil ha registrert at to videoer der en fransk journalist og forfatter kommenterer samfunnsutviklingen i sitt hjemland, ikke lenger lar seg spille av i sakene hvor vi har presentert dem.

Bakgrunnen for dette er at verdens største nettsted for deling av videoer har slettet hundrevis av videoene på kanalen tilhørende en pseudonym canadisk blogger som i årevis har offentliggjort TV-innslag fra en rekke vestlige medier.

Takket være et team av dyktige frivillige oversettere blir innslagene han formidler, påført engelske undertekster, slik at personer uten store språkkunnskaper kan få med seg hva som sies på tysk, fransk italienske og andre viktige språk.

Videoene på denne kanalen, som støtter opp under det vi kan kalle et nasjonalpopulistisk samfunnssyn og gir et kritisk blikk på verdens nest største religion, er blitt vist i alt mer enn tre hundre millioner ganger.

Hovedpersonen kunngjorde selv sist tirsdag på verdens største nettsted for mikroblogging at slettingen av videoene skjedde som følge av masserapportering, men at mesteparten av materialet fremdeles er tilgjengelig via et annet nettsted.

Ideene til den skumle franskmannens, som Document fra tid til annen formidler, forelå i tre videoer, der vi rakk å presentere de to første innen slettingen fant sted. Men de er altså fremdeles på finne, og her er alle tre:

Det mannen sier, er åpenbart ukomfortabelt for politiske motstandere. Han er da også flere ganger gjennom årenes løp blitt trukket for retten for politiske utsagn. Og nå er han blitt mindre tilgjengelig for et ikke-fransktalende publikum på nettet.

Dette er et tegn i tiden, som på flere områder befinner seg svært langt fra de beste intellektuelle standardene som den vestlige sivilisasjonen har utviklet – standarder som i urovekkende liten grad formidles nye generasjoner, ikke minst fordi Vestens litterære kanon støver ned ulest i en tid hvor behovet for å holde den levende er desperat.

På de store plattformene på nettet skjer det stadig innskrenkninger av ytringsrommet for personer med helt vanlige konservative oppfatninger. Dette skjer nå i et omfang som gjør fenomenet til et demokratisk problem. Det er ikke så mange måter det kan løses på, i alle fall ikke politisk. Men kanskje dagens dominerende selskaper i stedet risikerer å bli akterutseilt av konkurranse eller falle for eget grep?

Maktkonsentrasjonen som de aktuelle selskapene i øyeblikket representerer, er uansett langt større enn den som for litt over hundre år siden resulterte i tvangsdelingen av det som da var verdens største oljeselskap. Dette grepet ble gjort i samsvar med amerikansk lovgivning til bekjempelse av monopoler som var blitt vedtatt tjue år i forveien.

Tanken på å gjøre noe lignende i dag, kan vanskelig ha unngått å streife republikanske politikere i USA.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!