Gunnar Tore Stenseng. Foto: Oppland fylkeskommune

Arbeiderparti-folk fortsetter å bære ved til deres eget bål: Faren til partisekretær Kjersti Stenseng sier til TV2 at han gjerne ser at Trond Giske avløser dagens leder.

Dermed får Gunnar Tore Stenseng sagt både at Jonas Gahr Støre trenger en avløser «så snart som mulig» og at det på sikt bør bli Trond Giske.

Stenseng er ingen hvem som helst. Han var ordfører i Nord-Fron i Oppland fra 1984 til 2007.

– Det er ufattelig at ikke trønderne støtter Trond Giske i maktkampen der Oslo-partiet gjør alt de kan for å holde ham unna. De vet jo at han er den farligste konkurrenten til Raymond Johansen den dagen Ap trenger en ny leder, skriver Stenseng på Facebook, ifølge TV 2.

Han tilføyer at partiet trenger en ny leder «så snart som mulig». Overfor TV 2 gjør han det klart at han mener Giske bør bli leder en gang i framtiden, og han sier blant annet at Giske står «passe langt ut på venstresiden».

Sittende funksjonærer og tillitsvalgte er sterkt uenige med Stenseng, noe annet ville vært utenkelig.

Partisekretæren sier hun er helt uenig med faren.

– Jeg stiller meg 100 prosent bak Jonas Gahr Støre som partileder, sier hun.

Til Dagbladet sier hun at hun er oppgitt over farens utspill.

– Vi er uenige i mange politiske saker. Han lytter ikke til mine råd, jeg lytter ikke til hans. Jeg vil igjen presisere: Jeg er helt uenig med ham i denne saken, sier hun.

Også fylkeslederen i Oppland Ap tar avstand fra utspillet.

– Gunnar Tore Stensengs uttalelser om dette er på ingen måte representantivt for synet i Oppland Ap. Dette er uttalelser som får stå for hans egen regning, og jeg skulle ønske vi hadde vært dette foruten, sier Tore Hagebakken, som også er stortingsrepresentant, til NTB.

Valgforsker Jon Helge Lesjø omtaler den tidligere ordførerens utspill som en «solokommentar» som ikke har bred støtte i Oppland Ap.

– Det kan være partimedlemmer i Oppland som har sympati for Giske. Men at han nå skulle være i en posisjon til å utfordre Støre som partileder, det tror jeg er et lite representativt syn, sier professoren ved Høgskolen i Innlandet .(©NTB)

Men kan det tenkes at en så dreven politiker som Stenseng vet hva han gjør? Det han får frem er den store avstanden mellom sentrum og periferi. Oslo-gryta er blitt identisk med partiet og det er farlig for Arbeiderpartiet, særlig når det frontes av grønne politikere som vil gjøre vanlige folks hverdag umulig. Legg på knivstikking og integreringsproblemer og et politi som ikke aner sin arme råd, og feminister som er mest opptatt av sine egne problemer.

Det er åpnet seg et vindu for Giske og det er motstanderne hans som har skapt muligheten. Men Giske må vise at han kan tenke nytt. Det holder ikke med gamle, hevdvunne sannheter. De har gått ut på dato. Problemene vil ikke løses av å hive flere penger etter dem. Tvert imot. De gjør dem større.

Hvis Giske er intelligent, forstår han dette. Han kunne jo fremstille seg som gjenfødt, både moralsk og politisk: En ting kan han være sikker på: Folk vil lytte.
Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂