Det er høyst uklart om det blir en avklaring på Trond Giskes videre skjebne i Arbeiderpartiet når sentralstyret møtes igjen på mandag.

På det ordinære sentralstyremøtet, som finner sted mandag kl. 13 på partikontoret på Youngstorget, står både Giske-saken og andre politiske saker på dagsordenen, får NTB opplyst fra sentralt hold i partiet.

Trond Giske er sykmeldt, og det er uvisst om han vil være til stede på møtet. NTB lyktes søndag ikke i å få kontakt med noen fra Aps partikontor.

Det er også uklart om Ap-nestlederen, som er fritatt fra vervet på ubestemt tid, har hatt mulighet til å komme med sine tilsvar i de ulike varslersakene.

Giske har tidligere omtalt flere av varslene om upassende oppførsel som «grunnløse og falske».

Ønsker rask prosess

Det er nå opp til Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng å avgjøre om Trond Giske kan fortsette som nestleder. I vedtaket som det ekstraordinære sentralstyremøtet samlet seg om sist tirsdag, ble betydningen av en rask og forsvarlig prosess og konklusjon understreket.

Men så sent som fredag, da Ap-ledelsen var samlet til krisemøte om varslersaken, ville ikke Støre uttale seg om framdriften i behandlingen av saken.

– Vi bruker den tiden vi trenger, var Støres eneste kommentar til NTB.

Støre var ikke tilgjengelig søndag, men har tidligere understreket at varslingssakene skal behandles på en god måte, noe som innebærer at også Giske skal få anledning til å komme med sin versjon.

Hektisk møteuke

Mye taler for at Giske-saken også vil prege Aps møtevirksomhet den kommende uka.

Tirsdag skal det være gruppestyremøte i Ap stortingsgruppe. Der møter partiledelsen og fraksjonslederne i partiet. Der kan framtida til både Trond Giske og Hans Kristian Amundsen, som er sekretariatsleder for stortingsgruppa, bli tema.

Flere i Ap skal ha kommet med skarp kritikk mot Amundsens rolle i varslersakene på det ekstraordinære sentralstyremøtet sist tirsdag.

Også Giskes framskutte rolle som finanspolitisk talsperson for Ap kan stå for fall dersom han tvinges til å gå av som nestleder, ifølge VG.

– Det er både uaktuelt og utenkelig at Giske får lede finansfraksjonen hvis han må gå av som nestleder fordi han har sextrakassert kvinner i partiet, sier en sentral kilde i Ap til avisa.

Onsdag blir det ordinært gruppemøte for stortingsgruppa, som torsdag samles igjen til gruppeseminar.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.