Et IS-fengesel i byen Tabqa, etter at det ble erobret av syriske demokratiske styrker. Foto: Rodi Said / Reuters / Scanpix

En kurder som i 2015 kjempet mot IS i den nordlige delen av Irak, er av Örebro tingrett dømt til ett år og tre måneders fengsel for krigsforbrytelser. Detter melder SVT. Forbrytelsen består i at mannen poserte med kropper av døde IS-terrorister.

Mannen, som är boende i Örebro län, stred på den irakiska sidan mot IS i Irak och krigsbrotten skedde under perioden februari-mars 2015. Mannen är irakisk medborgare. I december 2015 ansökte han om asyl i Sverige, men har inte fått något svar på sin asylansökan än, enligt domen.

Det han stått åtalad för är posering tillsammans med döda och stympade kroppar. Han har även poserat med en död person och placerat sin fot på denna, vilket ses som en allvarlig kränkning. Bilderna ska därefter publicerats på två olika konton på Facebook.

Den tiltalte erkjenner at det er han som er avfotografert og at han kjempet på den irakiske siden mot IS, men benekter lovbrudd. Men Örebro tingrett deler ikke mannens oppfatning, og dømmer ham for intet mindre enn krigsforbrytelser:

Tingsrätten dömer i dag mannen till 1 år och 3 månaders fängelse, för krigsförbrytelse. Han döms för att vid fyra tillfällen ha utsatt skyddade personer för förödmjukande eller nedsättande behandling som varit ämnad att kränka den personliga integriteten, enligt tingsrätten.

– Det blev bifall i alla delar, så vitt jag hunnit läsa och det visar ju att tingsrätten delar den bedömning vi på åklagarsidan gjort, säger kammaråklagare Peter Larsson.

Riksdagsmedlem Hanif Bali, selv flyktning fra Iran, kommenterer tørt på FB:

Med ”skyddade personer” åsyftar Örebro tingsrätt alltså nedkämpade IS-terrorister. Hur dessa kan känna sig förödmjukade är oklart.

Sverige har nu officiellt dömt fler människor som krigat MOT IS än de som krigat MED IS.

Og snart kommer IS-terroristene tilbake til Sverige og Norge og bosetter seg i et hus nær deg. Dette skal bli moro…

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂