Høyres ordførerkandidat Saida Begum, Erna Solberg, Eirik Lae Solberg, byrådslederkandidat. Foto: Oslo Høyre.

Om det er av opportunisme eller ideologiske grunner – Høyre i Oslo vil ikke snakke om problemenes årsaker, kun om symptomene. Slik bortforklarer de at Oslo er en segregert by og at problemene bare vil vokse.

Dagbladet har intervjuet byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg på kontoret til kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner. Slik får uttalelsene også regjeringens godkjenning.

Hvis FrP hadde gjort noe tilsvarende, hvor en lokalpolitiker uttalte seg kontroversielt med sin egen statsråd til stede – det er lett å tenke seg Sylvi Listhaug og Jon Helgheim i rollene –, ville det blitt ramaskrik: FrP har ikke mandat til å si det de gjør.

Men når det gjelder Høyre, er det ingen som leer på øyelokket. Eirik Lae Solbergs syn er dekkende for Erna Solbergs og Høyres syn. Det er dekkende for hva Venstre og KrF mener: Det er ingen sammenheng mellom besteforeldrenes kultur og barnebarnas dårlige norskkunnskaper.

Lae Solberg er frekk overfor velgerne. Han satser på at de ikke skal tørre å utfordre bløffen hans.

Vi tror han tar feil. Problemene i Oslo-skolen er massive og berører titusener av mennesker, enten det er som foreldre, lærere eller barna selv.

Veksten over antall nyfødte i Norge med bakgrunn fra ikke-vestlige land har økt fra 6,8 prosent i 2000 til 19,1 prosent i 2017, ifølge tallene fra SSB. For Oslo har om lag hver tredje nyfødt ikke-vestlig bakgrunn. (…)

Solberg snakker det samme reklamespråket som Demokratenes Beto O’Rourke i Texas: Han sier at murer er umoralske og dreper. Det sier han i El Paso, hvor det ble drept 23 mennesker i fjor. På den andre siden av muren, i Ciudad Juarez, ble det drept over 1200. Hvorfor er det en så dramatisk forskjell? Fordi det går en mur mellom byene. Riv muren, og El Paso vil over tid bli som Mexico.

Lae Solberg:

– Jeg er mer opptatt av hvor folk er på vei enn hvor de kommer fra. Jeg syns det er relativt uinteressant hvor besteforeldrene dine kommer fra.

Hvem finner opp disse slagordene? Er det statssekretærene som går fra departementene til informasjonsbransjen? Hvordan kan journalister la seg avspise med slik bullshit?

Norske politikere er flinke til å vedta rettigheter. De bryr seg mindre om mulighetene for at de blir eller kan bli oppfylt:

Ifølge Utdanningsdirektoratet har elever rett til særskilt språkopplæring inntil de har tilstrekkelige norskferdigheter til å følge den ordinære opplæringen i skolen.

Men hvordan er det mulig å gi særskilt opplæring når unntaket blir regelen?

Totalt har nesten én av fire elever i Oslo-skolen vedtak om særskilt språkopplæring.

I Deloitte-rapporten om Oslo-skolen fra januar 2017, gjengitt av Utdanningsnytt, heter det:

«I Oslo finnes det en hel del skoler og klasser der det er helt uvanlig å ha norsk som morsmål hjemme, der korrekt og presist norsk bare snakkes av læreren i undervisningssituasjonen, og der nesten hver eneste elev skal ha særskilt språkopplæring. I praksis vil man da legge om undervisningen i norsk slik at det særskilte blir det ordinære.»

Her har du parallellsamfunnet i full blomst: Barna hører kun korrekt norsk fra læreren. Ikke i hjemmet, ikke fra kamerater, ikke fra omgivelsene. Så hvor skal norsken komme fra? Hvilken sjanse har disse barna?

Vi støter på de samme problemene over hele Vesten: ikke-vestlige foreldre som uten å blunke sier at de kommanderer barna til å snakke hjemlandets språk hjemme. Det er deres røtter. De ofrer barnas fremtid for å bevare forbindelsene til hjemlandet. Slik ivaretar de kapitalen i hjemlandet: slekt, venner, formue, religiøs og kulturell kapital.

Politikerne vet dette like godt som alle andre. Men de tør ikke røre det. Slik blir våre europeiske nasjoner til ingenmannsland.

På toppen av det hele driver myndighetene og partiene en hard avnasjonaliseringspolitikk. Det vi tidligere forbandt med samene, utsettes nå nordmenn for. For at du ikke skal blir klar over hva som skjer, får du stadig høre at nye innbyggere er like norske som deg og dine, selv om dere har bodd i landet i generasjoner. Abid Raja sier endog at vi må hente IS-barna hjem, for de er «norske» og vårt ansvar.

Eirik Lae Solberg og Jan Tore Sanner driver i virkeligheten en oppvisning: De ber folk om ikke å se opplagte sammenhenger, for da kommer den dårlige samvittigheten og tar deg. De har plantet en stemme inne i hodet på folk som sier: Ikke se! Det du tror du ser, stemmer ikke. Det er stygge tanker.

Det er ofte de mest urbane, tilbakelente caffè-latte-menneskene som sier dette: Hvis du tror det er et problem, er det fordi du har et problem.

Dvs. man må håndtere problemene, i det minste på papiret. Lae Solberg  og Høyre vil løse det med språktester på fireåringer.

Høyre i Oslo foreslår konkret å språkteste samtlige fireåringer i Oslo, for å sikre seg at alle barn blir fanget opp to år før de begynner på skolen.

– Vi har foreslått en systematisk oppfølging av hvert enkelt barn, slik at vi kan avdekke hva de kan og ikke kan av norsk, og sette inn tiltak så de er i stand til å følge undervisningen når de begynner på skolen. Vi ønsker å stille tydeligere krav til hva ansatte i barnehagen skal kunne og hvilke språkferdigheter de skal ha. Og vi ønsker å lage et opplegg for hvert enkelt barn. Vi ønsker også at det skal være et eget språktilbud til barn som trenger det de to siste somrene før de begynner på skolen, sier Lae Solberg.

Et eget opplegg for hvert barn? Hvor mange pedagoger skal Oslo ansette? Hvordan skal de få norsk-talende i barnehager og SFO-er  på østkanten?

Det er ett ord som er fraværende: foreldre. Det lokkes med gratistilbud. Men hva med dem som ikke svarer, ikke stiller? Hvis Lae Solberg skulle forholdt seg til disse problemene, måtte han også sagt noe om kultur og verdier.

Han synes det er uinteressant med besteforeldre, fordi han ikke vil snakke om Pakistan eller Somalia. På Laura Ingraham i natt ble det vist til den somaliske diasporaen i Minnesota, 80.000, som den største utenfor Somalia. Men det er en god stund siden somalierne i Norge passerte 40.000. Det er ekstremt mange til å være i et så lite land og på så kort tid. Men dét må vi ikke snakke om.

Selvsagt er Lae Solberg ute på stemmesanking. Det bor så mange ikke-vestlige i Oslo at man ikke kan vinne valg uten deres stemmer. Derfor later Solberg som om han likebehandler andre- og tredjegenerasjons innvandrere i forhold til norske barn.

Konsekvensene for barna vil han ikke snakke om. Solberg er på linje med Demokratene i USA: Han forveksler like muligheter med likhet i resultat. Solberg later som om disse barna har forutsetninger for å klare seg og ignorerer lampene som lyser rødt.

Rettigheter og idealer holdes høyt, mens problemene tårner seg opp.

Solberg har råd til svada. Det har ikke foreldrene som tenker på barnas fremtid.

Derfor blir Oslo en stadig mer segregert by.

Høyre kritiserer Frps innvandringstall: – Uinteressant

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂