Antall tyrkere som bor i Drammen er nå så stort, at Ali R. Karagöz i Tyrkisk Kultur- og Aktivitetsforening mener Drammen bør markere sin flerkulturelle befolkning ved å døpe om gater som reflekterer dette. De mener Anatoliaveien kunne være et passende navn på Austadveien.

Kommunesammenslåingen mellom Drammen, Nedre Eiker og Svelvik kommuner medfører at flere gater må få nye navn. Drammen kommune har i den forbindelse bedt befolkningen om å komme med innspill. Ett av forslagene som nå er kommet inn, er fra Tyrkisk Kultur- og Aktivitetsforening, skriver Drammens Tidende (bak mur).

 – I 2019 er det 50 år siden de første arbeidsinnvandrerne kom fra Tyrkia til Drammen. Vi mener at dette er en god anledning til å markere dette, sier Ali R. Karagöz. Foreningen har foreslått tre aktuelle navn: Anatoliaveien, Lille Anatolia og Mevlana Rumins vei. Tyrkia kalles også Anatolia, men Karagöz understreker at navnet ikke peker på etnisitet, men på det geografiske området som Tyrkia også er en del av – og hvor det bor mennesker fra forskjellige etniske og religiøse grupper. – Navnet Anatolia er derfor ikke noe kontroversielt navn, sier han.

Hva med en bydel i Ankara som døpes om til Furuset, Holmlia eller Mortensrud?

– Mevlana Rumi er en kjent tyrkisk-persisk dikter som bosatte seg i Tyrkia og som er kjent for en tilnærming til livet og alt levende på jorda med kjærlighet og respekt, og hadde også passet fint til Drammen som en mangfoldig by med plass til alle, sier Karagöz.

Tyrkisk Kultur- og Aktivitetsforening peker også i sitt innspill til kommunen på flere veier som de mener kan være aktuelle å døpe om.

– Siden de fleste med flerkulturell bakgrunn har bosatt seg på Fjell, så mener vi at en av veiene i bydelen bør kunne døpes om. De peker på Austadveien, Lauritz Hervigs vei, Fjellsveien, Laurits Grønlands vei, Styrmoes vei eller Markusveien som aktuelle veier som kunne fått nytt navn.

Dette er jo et utslag av forbilledlig integrering og assimilering. Enn så lenge sier politikerne i Drammen nei til navnebytte, men begrunnelsen bærer ikke bud om stort annet enn en praktisk tilskyndelse:

Innspillene fra Tyrkisk Kultur- og Aktivitetsforening ser ikke ut til å bli vedtatt av politikerne. Det foreligger allerede en lang liste over gater og veier som må bytte navn, med forslag til nye navn. Ingen av gatene på Fjell trenger nytt navn i forbindelse med kommunesammenslåingen.

«Trenger» er stikkordet her. Hva skjer den dagen det blir for mange Storgater som må bytte navn? Erdogans gate neste? Og ganske riktig skinner den intellektuelle slappheten og manglende kulturforståelsen gjennom ved første korsvei:

Leder i Bystyrekomiteen for kultur, idrett og byliv og ordførerkandidat for Nye Drammen, Fredrik Haaning (H) har ikke noe prinsipielt imot å markere byens flerkulturelle miljø ved navnevalg til gater, men mener at det ikke er aktuelt ved denne anledningen.

Så i prinsippet er det altså ikke noe i veien for gatenavn med røtter i andre land og kulturer, dersom det bor folk fra andre land og kulturer i disse gatene. Parallellsammfunn, here we come!

 

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.