Ap-leder Jonas Gahr Støre poserer sammen med partifelle Zaineb Al-Samarai, vararepresentant til Stortinget. Foto Bernt Sønvisen / Flickr

Per-Willy Amundsens foreslo en grense for barnetrygd ved barn nummer tre. – Rasisme, fastslår Zaineb Al-Samarai (Ap).

Sumaya Jirde Ali, som var tidlig ute med sin bannbulle, ble «fysisk uvel», eller kvalm, som det også heter.

– Jeg ble fysisk uvel da jeg hørte dette utspillet. Det er absurd å foreslå en familiepolitikk tuftet på fordommer om at innvandrere får mange barn for å få barnetrygd, sa Jirde til VG.

Selv er hun fra en somalisk familie med seks barn.

– Klart rasistisk, sa Jonas Gahr Støre.

Mitt spørsmål til Sumaya, Zaineb og Jonas er dette: Hva vil dere gjøre den dagen det ikke er nok produktive nordmenn igjen? Den dagen vi passerer vippepunktet hvor de som nyter mer enn de yter, veier tyngre i offentlige budsjetter enn de som yter mer enn de nyter?

Amundsens foreslo en grense for barnetrygd ved barn nummer tre. NB: For alle i Norge. Dette fremstiller Zaineb Al-Samarai (Ap) i VG som et forslag begrunnet i «raseteori». Det er begrunnelsen hun reagerer på:

«Begrunnelsen hans for å frata barnetrygd fra ikke-etniske nordmenn med mange barn, er ren raseteori.»

Amundsens sa at vi ikke bør «belønne innvandrerforeldre som får barn fire, fem eller seks», og at det er viktig å bevare den «etnisk norske befolkningen» i møte med innvandrere med barnerike familier.

Å si at utspillet har skapt sterke reaksjoner, vil være en grov underdrivelse. Gutmenschen fra nær sagt alle partier har snublet i hverandres ben i iveren etter å fordømme «rasisten» bak utspillet.

– Dette minner om en form for rasepolitikk og en statlig familieplanleggingspolitikk som er helt hinsides, sa Geir Bekkevold (KrF) til NTB.

Jonas Gahr Støre ville også være med i hylekoret, han gikk «hardt ut mot statsminister Erna Solberg, for at hun ikke har tatt avstand fra Per Willy Amundsens utspill». En klassiker fra Støre; Erna skal stoppe kjeften på alle i Frp som sier ting Ap-lederen ikke liker.

– Det er et klart rasistisk utspill. Det ble møtt med øredøvende taushet fra Erna Solberg – og det mener jeg er feil. Dette er jo en forlengelse av den debatten hun satte i gang med sin nyttårstale. Når det kommer et slikt utspill fra hennes tidligere justisminister så burde statsministeren satt ned foten, sier Støre. (NRK)

Igjen og igjen danser norske politikere, partiledere og «samfunnsdebattanter» denne dansen. Rundt grøten. Hvorfor debattere reelle problemer når man kan kritisere hvordan andre ordlegger seg? Metadebatten er den mest populære. Debatten om debatten.

Slik kan man effektivt sabotere ethvert tilløp til seriøs drøfting av viktige spørsmål.

Hvem er somalieren Sumaya og irakeren Zaineb til å si at Amundsen ikke tar opp reelle problemer?

For fem år siden regnet Finansavisen seg frem til at en gjennomsnittssomalier og dennes etterkommere koster Norge 9 millioner kroner, netto.

Og: Tallet forutsetter at etterkommerne blir perfekt integrert i Norge. Hvilket vi vet ikke stemmer.

Finansavisen beregnet i 2013 at somalierne som da var i Norge ville utløse nettoutgifter for staten på 215 milliarder kroner fram til år 2100.

215.000.000.000 kroner.

Vi har ikke fått færre somaliere siden 2013, så det er sikkert på tide å justere summen.

Til tross for en astronomisk årelating av offentlige finanser vokser en foruroligende høy andel somaliske barn opp i fattigdom: Tre av fire barn med somalisk bakgrunn vokser opp i fattigdom i Norge.

Og det er altså bare for én gruppe; somalierne. Den gruppen Sumaya hører til. Hun som ble kvalm av forslaget som ville dempe veksten i antall ikke-nordmenn i Norge.

Zaineb Al-Samarai er iraker. Irakere og deres etterkommere gjør det marginalt bedre i Norge enn somalierne. De koster den norske stat skarve 7 millioner hver. Hvor mange milliarder det blir totalt, vet jeg ikke. Det er ikke lystbetont å regne på dette, men noen må gjøre det.

Alternativet er at vi går mot stupet med bind for øynene. Slik Jonas, Zaineb og Sumaya legger opp til. Og Geir Bekkevold. Og utallige andre.

Spørsmålet gjenstår: Hva vil denne trioen gjøre når det ikke lenger er nok produktive, bokstavelig talt høyt skattede, nordmenn igjen til å opprettholde velferdsstatens ytelser til en somalisk mor og hennes ti barn? Og alle oss andre?

Faksimile, VG

Ved skolestart i fjor høst fulgte Faiso Rashid Ali sine ti barn til skolen – et barn på hvert klassetrinn, proklamerte Namdalsavisa (bak mur) ekstatisk. Også VG (bak mur) gjengav den herlige historien. – Denne søskenflokken er ikke som alle andre, skrev lokalavisa, som holdt på å tisse på seg av pur glede:

– Du er en skikkelig overhalling. Det er bare helt fantastisk det du gjør, sa Overhalla-ordfører Per Olav Tyldum, som var til stede under første skoledag.

– Hun utgjør en energi og kraft i miljøet, og er bare et stort smil. Når en vet hva hun har vært igjennom, blir jeg veldig rørt når jeg ser henne her i dag med alle barna, legger han til.

Skolens rektor Sara Blengsli Kværnø ville ikke være dårligere:

– Det er helt fantastisk at dette går an. Jeg har i hvert fall ikke hørt om liknende før. Jeg har all respekt for Faiso og det hun får til.

Hva med å organisere foreldremøter med Faiso og hennes ti barn? lurer Namdalsavisa på.

– He he… Det blir nok ei lita utfordring det, ja. Men vi skal prøve å legge så godt til rette som det går an, sier assisterende rektor Andreas Langfors Åsli.

Som vi forstår står det ikke på velviljen. En somalisk mor (vi hører ingenting om noen far) i Overhalla har ti barn. Det appaluderes av ordfører og rektor.

Faiso og hennes barn er sikkert utmerkede mennesker, og ingen forventer at hun skal bli stilt til veggs av Namdalsavisa for hvilken påvirkning den somaliske diasporaen har på offentlige budsjetter.

Problemet er at vi har en gjeng politikere, «samfunnsadebattanter» og medier som gjør alt de kan for å tåkelegge dette brennende temaet: at den norske velferdsstaten styrer mot totalhavari dersom vi fortsetter kursen vi er på.

Det er enkel matte. En voksende del av av den norske befolkning tar ut mer i velferdsytelser enn de yter. Tildels mye mer.

Regnestykket går ikke opp. Den eneste grunnen til at båten bærer i dag, er at Norge er landet som flyter av melk og olje. Det eneste det flyter enda mer av, er politikere som ivrer etter å øse milliardene ut gjennom offentlige overføringer.

At en ignorant narsissist som Sumaya er med på dette kjøret, er ikke egnet til å overraske.

At Arbeiderpartiets tillitsvalgte, inkludert partilederen, foretrekker meta-debatten er mye verre.

Arbeiderpartiet, som i festtalene skryter av den velferdsstaten man gjerne påtar seg æren av å ha bygget opp.

Nå sitter de med hendene i fanget og ser på at den eroderer.

Mens de bruker kjeft på dem som vil redde den.

 

Støtt Document!

[simpay id=»280380″]

Vipps oss på 13629

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.